Open Media: Vladimir Putin käyttää Windows XP:tä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mitä Vladimir Putinin työpöydällä oikein näkyy? Näin ei pitäisi olla vuonna 2019

Kremlin julkaisemassa valokuvassa olevassa tietokoneessa vaikuttaa olevan vanha Windows XP.

Kremlin julkaisemassa valokuvassa olevassa tietokoneessa vaikuttaa olevan vanha Windows XP.

Julkaistu: 19.12.2019 9:38

Vladimir Putin näyttää turvautuvan yhä ikivanhaan ja turvattomaan Windows XP:hen, Open Media tulkitsee.

Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää käyttävän Microsoftin Windows XP -käyttöjärjestelmää sekä toimistossaan Kremlissä että virallisessa asunnossaan Moskovan lähellä.

Asiasta kertoo venäläinen uutissivusto Open Media, jonka tulkinta perustuu Kremlin virallisiin pressikuviin tältä syksyltä. Venäjänkielistä artikkelia lainaa englanniksi muun muassa The Moscow Times.

Kuvat löytyvät Kremlin virallisilta verkkosivuilta kohdasta, jossa Putinin kerrotaan osallistuneen telekonferenssin muodossa tulevaisuuden koulun avoimeen luentoon.

Vuonna 2001 julkaistu Windows XP lakkasi saamasta tietoturvakorjauksia vuonna 2014 – erittäin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Windows XP:tä pidetään yleisesti ääriturvattomana käyttöjärjestelmänä. Se on myös amerikkalainen käyttöjärjestelmä, mikä Venäjällä saattaa herättää pelkoja esimerkiksi vakoilusta.

Putin osallistui marraskuussa videokokoukseen, mikä tapahtui mitä ilmeisimmin vanhalla käyttöjärjestelmällä.

Putin osallistui marraskuussa videokokoukseen, mikä tapahtui mitä ilmeisimmin vanhalla käyttöjärjestelmällä.

Toisaalta kyseessä on kuitenkin tiettävästi viimeisin Windows, joka on sertifioitu Venäjän valtion käyttöön. Windows 10:tä ei ole Open Median mukaan hyväksytty kuin tietokoneisiin, joissa ei säilytetä valtionsalaisuuksia.

Venäjä on ponnistellut kovasti höllentääkseen siteitään amerikkalaisiin käyttöjärjestelmiin. Muun muassa Google on ollut Venäjällä vahvasti suurennuslasin alla.

Putin tunnetaan teknologian suhteen vanhakantaisena. Hän ei esimerkiksi perusta sosiaalisesta mediasta, eikä hänellä ole edes tiliä Twitterissä. Tässä hän poikkeaa radikaalisti Yhdysvaltain kollegastaan Donald Trumpista.

Kreml ei kommentoinut oletettua XP:n käyttöä Open Medialle.

Tuoreimmat osastosta