Näin Veikkaus kerää tietoja pelaajistaan – ovatko luvut riskipelaamisesta terveystietoa?

Veikkauksella on kehittynyt malli ongelmapelaamisen tunnistamiseen. Nykyisellään lainsäädäntö saattaa kuitenkin olla este sen soveltamiseen haittojen ehkäisemisessä.

Veikkaus on kertonut suitsivansa ongelmapelaamista muun muassa vahvalla tunnistautumisella ja peliautomaattien vähentämisellä.

19.12.2019 7:00

Suomen rahapelimonopoli Veikkaus ilmoitti joulukuun alussa vähentävänsä hajasijoitettuja peliautomaattejaan. Tämän lisäksi vuoden 2021 alussa näillä pelaaminen edellyttää pelaajilta pakollista tunnistautumista.

Tunnistautumisessa on takana ajatus pelihaittojen vähentämisestä. Veikkaus on kehittänyt VasA-nimisen mallin, jolla se pyrkii tunnistamaan riskipelaamista.

Tämä saattaa kuitenkin olla ristiriidassa lain kanssa, sillä peliriippuvuus on psykiatrinen eli lääketieteellinen diagnoosi, ja yksityishenkilöitä koskevien terveystietojen säilyttämistä säännellään tarkasti.

Veikkauksen vastuullisen rahapelaamisen päällikkö Hannu Rinkinen kertoo peliyhtiön alkaneen rakentaa VasA-mallia vuonna 2012. Se rakennettiin myöhemmin uudelleen, kun 70 000 asiakasta teki Veikkauksen pyynnöstä peliongelmatestin. Alun perin malli suunniteltiin Veikkauksen nettipelien pelaajille, mutta jatkossa sitä on määrä soveltaa myös peliautomaattien käyttäjiin.

– Jos joku pelaa paljon, se ei ole välttämättä ongelmapelaamista. Vähän pelaavallekin pelaaminen voi toisaalta olla ongelma. Sen erottaminen rahan määrästä on vaikeaa, Rinkinen selittää VasA-mallin perusajatusta.

Rinkisen mukaan nykytulkinnan mukaan ongelmalliseen pelaamiseen liittyvä tieto on terveystietoa. Veikkauksella ei ole kaikilta asiakkailta lupaa tämän tiedon käyttämiseen.

 Meillä ei voi olla terveystiedoksi tulkittavaa rekisteriä ilman että meillä on käyttöehdoissa tai muuten asiakkaiden kanssa tehty sopimus.

– Meillä ei voi olla terveystiedoksi tulkittavaa rekisteriä ilman että meillä on käyttöehdoissa tai muuten asiakkaiden kanssa tehty sopimus, Rinkinen sanoo.

Muita huomioon otettavia tekijöitä on satoja, muun muassa talletusten määrä ja talletusvälien muutokset, ajankäyttö ja panosten nostaminen. Näiden perusteella jokaiselle pelaajalle lasketaan riski-indeksi.

Kun pelaaminen on mahdollisesti ongelmallista, Veikkaus ottaa pelaajaan yhteyttä – tai näin sen tulisi toimia. Rinkinen myöntää, että tällä hetkellä Veikkaus on kilpailijoitaan jäljessä yhteyden ottamisessa.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Veikkauksella on malli valmiina, mutta sen perusteella ei voida tehdä ohjausta. Yhteydenottojen ohella ohjaus voisi olla esimerkiksi rajoituksia mainosten näyttämisessä tai lähettämisessä riskiryhmään kuuluville. Samoin pelaajille voitaisiin näyttää vastuullisuuteen liittyviä teemoja tai lähestyä chatin kautta.

Vuodesta 2021 alkaen Veikkaus saattaa alkaa ottaa yhteyttä myös hajasijoitettujen peliautomaattien äärellä oleviin asiakkaisiinsa. Mahdollisia tapoja olisivat automaatin näytölle tulevat ponnahdusviestit tai tekstiviestit puhelimeen.

– Toki pitää olla tarkka, ettemme häpäise asiakasta viestillä, jonka joku muu voi nähdä, Rinkinen toteaa.

Paljon on myös auki. Esimerkiksi se, täytyykö netti- ja automaattipelaamiselle asettaa erilliset rajat ja osallistuvatko viranomaiset näiden määrittelyyn.

Rinkinen muistuttaa, että suurin osa ongelmapelaajista pelaa myös useammassa paikassa ja useamman pelitarjoajan palveluissa.

Veikkauksella on tarkoitus edetä asiassa ensi vuonna. Jos muita vaihtoehtoja ei jää, rekistereitä karsitaan siten, ettei niiden sisältö olisi enää terveystietoa. Tällöin merkinnän saisivat vain esimerkiksi kovimmat pelaajat.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Mari Pajula huomauttaa, että Veikkauksen käyttämä VasA-malli ei ole diagnoosiväline vaan malli, joka pyrkii tunnistamaan riskikäyttäytymistä.

– STM:n näkemys on, että Veikkaus tulisi velvoittaa VasA-mallin käyttöön haittojen ehkäisemiseksi, Pajula sanoo.

Ministeriössä pohditaan parhaillaan, edellyttääkö Veikkauksen mallin käyttö riskipelaamisen tunnistamisessa lakimuutoksia. Ministeriön kanta vahvistuu maaliskuuhun mennessä. Jos lakimuutoksia edellytetään, ne toteutetaan myöhemmin osana arpajaislakiuudistusta.

Pajula huomauttaa, että käyttämällä VasA-mallia saataisiin paljon uutta tietoa pelihaitoista. Norjassa, jossa asetelma on Suomen kaltainen ja valtion peliyhtiöllä on monopoli, yhteydenotot mahdollisiin ongelmapelaajiin tapahtuvat yksipuolisemmin vain pelivolyymin perusteella.

Toinen tärkeä käyttötarkoitus mallille on tutkimus ja seuranta. Pajulan mukaan riskiryhmän pelikäyttäytymisen analyysillä saataisiin paljon uutta tietoa pelihaitoista. Siksi Veikkauksen pelidatan saaminen tutkimus- ja seurantakäyttöön Veikkauksen ulkopuolelle on tärkeää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?