Elisan sähköposti muuttuu kohta maksulliseksi: "Naurettavaa rahastusta"

Tuhannet Elisan asiakkaat alkavat vuodenvaihteessa maksaa sähköpostilaatikoistaan.

5.12.2019 16:00

Teleoperaattori Elisan tarjoama sähköpostipalvelu muuttuu maksulliseksi 1.1.2020. Hinta siitä eteenpäin on 2,90 euroa kuukaudessa.

Yhtiön jo alkuvuonna lähettämä tiedote muutoksesta on todennäköisesti tavoittanut suuren osan niistä käyttäjistä, joita tämä muutos koskee, mutta asiasta käydään silti yhä kiukkuista keskustelua paikoin.

– Harvinaisen huonosti kyllä informoitu ja ihan naurettavaa rahastusta aivan kämäsestä sähköpostista, tuomitsee yksi kirjoittaja TechBBS-foorumilla.

Elisan laajakaistasta vastaava liiketoimintajohtaja Juha Laukkanen korostaa, että muutos ei vaikuta niihin sähköpostilaatikoihin, jotka ovat osa asiakkaan tilaamaa nettiliittymää. Kyse on erikseen tilattavasta sähköpostipalvelusta. Muutoksen piirissä on silti tuhansia ihmisiä.

– Muutos koskettaa ihmisiä, joille sen käyttö on tähän asti ollut maksutonta. Joukossa on myös paljon asiakkaita, jotka ovat maksaneet aikaisemmin erikseen sähköpostin lisäpalveluista, kuten virustorjunta ja spämmifiltteri, ja jatkossa nämä kuuluvat tuohon ilmoitettuun kuukausimaksuun, eikä niistä tarvitse maksaa erikseen.

Laukkasen mukaan näillä jälkimmäisillä asiakkailla uusi hinta on hieman aiempaa korkeampi. Tähän asti he ovat maksaneet yhden euron kuukaudessa.

– Sähköpostilaatikkojen teknologia vaatii päivitystä, jotta ne pysyvät ajassa mukana. Samalla tilatarpeet kasvavat. Se vaatii meiltä järjestelmän uudistuksia ja tämä on syy, miksi näihin palveluihin tulee hinnan päivityksiä, Laukkanen sanoo.

Voiko maksu yllättää?

Johtajan mukaan riski siitä, että jonkun vanhan ja unohdetun sähköpostilaatikon hinta nousisi käyttäjän selän takana, on "hyvin marginaalinen".

Muutoksen yhteydessä pienempien postilaatikoiden koko kasvaa 200 megatavun kokoiseksi. Kuukausimaksuun sisältyvät vastedes kaikilla käyttäjillä myös virusturva ja roskapostisuodin. Palveluun kuuluu myös 500 megatavun kotisivutila.

Osalla asiakkaista on ollut jo aiemmin lisämaksusta käytössä 200 megatavun lisälevytila. Heillä se on päivittynyt tämän vuoden kuluessa kahden gigatavun lisälevytilaksi. Samalla hinta nousi kolmeen euroon kuukaudessa. Uusi hinta astuu voimaan nykyisen laskutusjakson päättyessä.

Juha Laukkasen mukaan asiakkaat eivät ole juurikaan sulkeneet sähköpostilaatikoitaan maksullisuuden takia. Käyttäjät ovat tottuneet sähköpostiosoitteeseensa ja ovat jakaneet sitä ympäri verkkoa. Vaihtaminen aiheuttaisi ylimääräistä vaivaa.

Elisan lisäksi myös suositun Suomi24.fi-sähköpostipalvelun käyttäjät joutuvat kohta maksamaan. Palvelu lopetetaan, mutta vanhaa osoitettaan voi yhä käyttää jos suostuu kuukausimaksuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?