Googlen perustajat syrjään – ennakoi merkittävää muutosta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen perustajat syrjään – ennakoi merkittävää muutosta

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.12. 11:34

Googlen 46-vuotiaat perustajat Sergey Brin ja Larry Page luovuttavat yhtiöidensä johdon.

Googlen perustajat Sergey Brin ja Larry Page siirtyvät syrjään yhtiönsä johdosta. Brin ja Page perustivat alun perin hakukoneyhtiö Googlen 21 vuotta sitten. Vuonna 2015 he organisoivat yrityksen toimintaa uudestaan, ja perustivat Alphabet-nimisen emoyhtiön, jonka alaisuuteen siirrettiin muun muassa Google sekä siitä irronneita hankkeita ja ostettuja yrityksiä.

Uudistuksesta lähtien Googlen toimitusjohtajana toiminut Sundar Pichai ottaa nyt johdon myös emoyhtiö Alphabetissä, jonka toimitusjohtajana Page on tähän asti toiminut.

– Vaikka on ollut suunnaton etuoikeus olla syvällisesti mukana yhtiön päivittäisessä johtamisessa niin pitkään, uskomme, että on tullut aika ottaa ylpeiden vanhempien rooli – tarjoten neuvoa ja rakkautta, mutta ilman päivittäistä nalkutusta, Page ja Brin kirjoittavat blogikirjoituksessaan.

Perustajakaksikko aikoo jatkossa ottaa osaa yhtiön toimintaan hallituksen jäseninä ja osakkeenomistajina, sekä keskustella säännöllisesti Pichain kanssa. Perustajat omistavat yhä yhteensä 51 prosenttia Alphabetin osakkeista.

– Tämä viestii luopumisesta reuna-alueiden hankkeista - kuten Projekti Loonista - ja muuttumisesta enemmän kohti yhtiötä, joka keskittyy rahaa tuottavaan teknologiaan, arvioi sijoitusjohtaja Kim Caughey Forrest Bokeh Capital Partners -yhtiöstä.

Loon-hankkeessa on pyritty laajentamaan internet-yhteyksien peittoaluetta ilmapallojen avulla.

Googlea ja Alphabetia on vuosien aikana arvosteltu voimakkaasti sekä yhtiön ulko- että sisäpuolelta. EU ja Yhdysvallat ovat määränneet yhtiöille miljoonasakkoja rangaistukseksi esimerkiksi määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Googlen työntekijät puolestaan ovat vastustaneet julkisesti hanketta, jossa yhtiö kehittää Kiinaan omaa sensuroitua hakukonetta, joka poistaisi Kiinan viranomaisten arkaluontoiseksi arvioimaa sisältöä, ja linkittäisi haut palvelun käyttäjien puhelinnumeroihin.

Yhtiön salainen hanke Yhdysvaltojen armeijan kanssa sai monet työntekijät irtisanoutumaan vastalauseeksi.

Brin ja Page kirjoittivat Googlen ensimmäiseen toimintaohjeeseen kuuluisan tunnuslauseen Don’t be evil. Ohjetta ei kuitenkaan ollut mukana Alphabetin toimintaohjeessa.