Black Fridayta seurasi Cyber Monday -ostospäivä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että tänäänkin on erityinen ostospäivä?

Cyber Monday on alun perin ollut verkkokauppapäivä aikana, jolloin verkkokauppaa käytiin nykyistä vähemmän.

Cyber Monday on alun perin ollut verkkokauppapäivä aikana, jolloin verkkokauppaa käytiin nykyistä vähemmän.

Julkaistu: 2.12. 14:24

Black Fridayta seurasi moni paikoin Cyber Monday. Mutta miksi ihmeessä kaksi suurta shoppailupäivää pidetään näin lähekkäin?

Oletko perjantain tai koko viime viikon Black Friday -hulabaloon uuvuttama? Joko lompakko ammottaa tyhjyyttään? Tai toisaalta jäikö jokin tarjous hyödyntämättä ja nyt kismittää? Niin tai näin, tänään on taas uusi ostospäivä, ja hyvällä tuurilla vanhaankin tarjoukseen voi yhä tarttua.

Tänään vietetään Cyber Monday -ostospäivää. Se on nimensä vuoksi helppo mieltää etenkin elektroniikan shoppailupäiväksi, mutta Suomessa(kin) sillä kaupitellaan laajaa skaalaa tuotteita vaatteista lomamatkoihin ja aina hevostarvikkeisiin asti.

Voisi kuitenkin kuvitella, että Black Friday ja Cyber Monday syövät toistensa myyntiä. Syy päivien ajoitukseen löytyy historiasta.

Tom's Guiden mukaan Cyber Monday juontaa juurensa Yhdysvaltoihin vuoteen 2005. Päivä lanseerattiin silloin kivijalkaliikkeissä vahvasti näkyneen Black Fridayn vanaveteen tuolloin vielä harvinaisemman verkko-ostamisen edistämiseksi. Sana cyber viittaa siis lähinnä netin käyttämiseen, ei niinkään elektroniikan ostamiseen.

Cyber Monday -nimen takana on Shop.org, joka on osa Yhdysvaltain vähittäiskaupan kattojärjestöä National Retail Federationia.

Operaattorit äänessä

Cyber Monday näkyy vaihtelevasti suomalaisten ja Suomessa toimivien suurten elektroniikkaketjujen verkkosivuilla. Verkkokauppa.comilla on tälle päivälle omat sivunsa, joiden perusteella tarjouksessa on 317 tuotetta etenkin tietokoneisiin ja verkkoihin liittyen. Kaupan mukaan tarjoukset ovat pääsääntöisesti uusia, mutta mukana saattaa olla vähän Black Fridayn ylijäämää.

Gigantin kampanjasivun mukaan tänään lämmitellään vielä uudestaan Black Friday -tarjouksia, mutta joukossa on myös uusia Cyber Monday -tarjouksia.

Powerin verkkosivuilta ei löytynyt mitään Cyber Mondayhyn viittaavaa, joskin muita kampanjatuotteita on tarjolla pitkälle toista sataa. Kauppa vahvistaa IS Digitodaylle, että erillisiä Cyber Monday -tarjouksia ei ole.

Elektroniikkakauppa Euronicsilla on vielä tänään voimassa Black Friday -tarjouksia, mutta omaa Cyber Monday -kampanjaa ei ole.

Teleoperaattorit kuitenkin rummuttavat päivää kilvan. Niin DNA:lla, Elisalla kuin Telialla on tänään Cyber Monday -tarjouksia muun muassa puhelimista, televisioista ja pelikonsoleista.

Ostajien kannattaa pysyä valppaina myös tänään. Mikään ei edelleenkään estä hinnoilla keinottelua, joten varo liian hyviä tarjouksia.

Entäpä se edellinen ostospäivä Black Friday? Mistä sen nimitys on peräisin? Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta.