Black Friday -luvut pöytään – näin suomalaiset ostivat tavaraa

Black Fridayn kasvu kiihtyy koko ajan Suomessa.

Black Fridaysta on tullut suuri kansainvälinen ostospäivä.

| Päivitetty

Black Friday -ostospäivä on kasvanut massiiviseksi Suomessa. Verkkomaksupalvelu Paytrail kertoo suomalaisten ostaneen tavaraa verkosta perjantaina 3,3 kertaa enemmän kuin normaaliperjantaina. Rahallisesti mitattuna Black Friday -myynti oli nelinkertaista perusperjantaihin liittyen.

Paytrail kertoo Black Fridayn lyöneen läpi verkossa vuonna 2016 ja kasvaneen siitä asti. Viime vuonna keskiostoksen arvo nousi 17 prosentilla edellisvuoteen nähden. Tänä vuonna nousua oli 22 prosenttia.

Kasvua on myös tapahtunut ajallisesti. Moni kauppa puhuu Black Weekistä pelkän Black Fridayn sijaan.

Myös ympäristöhuolet tuntuvat jäävän syrjään Black Fridayn aikana.

– Verkkokaupan erityisesti tiettyjen isojen segmenttien, kuten matkailun, yleiseen kasvuun on vaikuttanut selvästi ihmisten huoli ympäristöstä. Näillä asioilla ei kuitenkaan näyttäisi olevan ainakaan merkittävää negatiivista vaikutusta Black Fridayn menestykseen, Paytrail kirjoittaa tiedotteessaan.

Gigantti kertoi tiedotteessaan myyneensä Black Fridayn aikana tavaraa 32,1 miljoonalla eurolla. Kasvua oli viidentenä perättäisenä vuotena. Elektroniikkaketjun verkkosivut eivät kestäneet ostoryntäystä.

– Valitettavasti tehdyistä testeistä huolimatta nettiostosten jonotusajat pitkittyivät ja sivusto toimi hitaasti. Sivuston kapasiteettiongelmia alettiin ratkomaan välittömästi ja tilanne saatiin suurilta osin normalisoitua yön aikana, Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä sanoi tiedotteessa.

Telia ja DNA kertoivat tiedotteissaan, että Black Fridaysta on tullut kummallekin operaattorille vuoden tärkein myyntipäivä. Asiakkaat osaavat jo odottaa tarjouksia.

Päivä herättää myös vastustusta

Black Friday on poikinut myös vastareaktioita. Usean vuoden ajan Black Fridayn aikana on vietetty samaan aikaan älä osta mitään -päivää, mutta tänä vuonna sen näkyvyys oli suhteellisen vaatimatonta.

Silti esimerkiksi Varusteleka nosti joidenkin tuotteiden hintoja Black Fridayksi jopa 40 prosenttia.

– Black Friday on Yhdysvalloista myös Suomeen jalkautunut kulutusjuhla, jonka ainoana funktiona on myydä mahdollisimman paljon tavaraa mahdollisimman halvalla. Yritykset usein ostavat suuriakin eriä tuotteita pelkästään Black Friday -kampanjoita varten, kirjoitti Varustelekan perustaja ja omistaja Valtteri Lindholm tiedotteessa.

– Eihän tässä ole mitään järkeä. Jengi ostaa keinotekoisesti alennettua kamaa, mitä ne ei tarvitse, rahalla, mitä niillä ei ole. Meidän maailma tuhoutuu tämmöisen ylikulutuksen takia, Lindholm jatkoi.

Black Friday on mahdollistanut myös monenlaisen hintakikkailun. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut lukuisia valituksia keinotekoisista alennuksista Black Fridayna.

Uutista päivitetty Gigantin luvuilla kello 11.04.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?