Älä katso pelkkää alennusprosenttia Black Fridayna – saatat maksaa liikaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Älä katso pelkkää alennusprosenttia Black Fridayna – saatat maksaa liikaa

Tuotteen alennusprosentti ei takaa, että saat tuotteen tavallista edullisempaan hintaan. Katso sen sijaan hintaa.

Alennusprosentti ei välttämättä kerro mitään Black Friday -tuotteiden edullisuudesta.­

28.11.2019 11:43

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV varoittaa huomisesta Black Friday -alennuspäivästä. Älä katso pelkkää tuotteen alennusprosenttia. Katso sen sijaan aina lopullista hintaa.

Syynä on joidenkin kauppiaiden harrastama hintakikkailu. Hintaopas.fi-vertailupalvelu huomasi, että etenkin matkapuhelimissa hinnat saattoivat jopa kohota normaalista perjantaista viime vuoden Black Fridayna.

Hintaoppaan mukaan viidennes matkapuhelinkategorian tuotteista oli Black Fridayna kalliimpia kuin muulloin. Tilanne oli melkein sama juoksukenkien kohdalla. Myös muun muassa televisioissa, kannettavissa tietokoneissa ja kuulokkeissa esiintyi samaa ilmiötä, joskin vähemmässä määrin.

Verkkopalvelun sadan haetuimman tuotteen listalla hinta nousi 15 prosentilla tuotteista. Kauppias saattaa siis nostaa hintaa roimasti ennen Black Fridayta vain laskeakseen sitä ostospäiväksi. Näin saadaan näyttävä alennusprosentti, joka ei todellisuudessa tarkoita halpaa hintaa.

– Tuotteiden hintoja vaihdellaan nopeasti ja näin alennusprosentit näyttävät mahdollisimman suurilta. Ostoksilla kannattaakin aina etsiä alin mahdollinen hinta, eikä keskittyä vain alennusprosenttiin, toteaa Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett tiedotteessa.

Myös KKV:n mukaan suurikaan alennusprosentti ei takaa erityisen edullista tuotetta. Virasto kehottaa vertailemaan hintoja eri liikkeissä ja mieluusti pidemmältä ajalta, jos mahdollista. KKV:n mukaan alennus on laskettava siitä hinnasta, jota sama myyjä on perinyt samassa kauppapaikassa tuotteesta välittömästi aikaisemmin.

Black Friday -tarjouksia esiintyy roppakaupalla jo ennen perjantaina, joten tarkkana on saanut olla jo monta päivää. KKV kannustaa myös miettimään, tarvitsetko uutta tavaraa ensinkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?