Suomalaisen Youtubessa julkaisemaa junavideota on katsottu yli 50 miljoonaa kertaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Raahelainen nettivideo VR:n tavarajuna 5012:sta on hitti Intiassa – katsottu jo 50 miljoonaa kertaa

Aasiassa tunnetaan outoa vetoa tavarajunavideoon. Kuvakaappaus Youtubesta.

Julkaistu: 28.11.2019 7:00

Youtubessa kohta vuosikymmen sitten julkaistu suomalaisvideo on noussut älyttömään suosioon.

Raahessa kuvattu ja Youtubessa vuonna 2010 julkaistu video esittää tavarajunan ohiajon muutamasta kamerakulmasta. Ei enempää eikä vähempää. FIN freight train 5012 with different camera angles -nimisellä videolla on kuitenkin yli 50 miljoonaa katselukertaa.

Video on katseltavissa jutun lopussa.

14.6.2010 julkaistun videon kuvaus määrittelee sisällön seuraavasti: ”Juna T-5102 Raahesta Hämeenlinnaan vetureina 2 kpl Sr1 vedettävänään 42 vaunullista teräskeloja.”

Videon on julkaissut nimimerkki johihesu. Kanava on edelleen aktiivinen, ja viimeisin video on viikon takaa. Yksikään kanavan muista videoista ei ole kuitenkaan saavuttanut läheskään samanlaisia katsojamääriä. Joillakin videoilla on kymmeniä tuhansia katsojia ja parilla yli 100 000 katselukertaa. Junavideo on lähes 51 miljoonalla katsontakerralla aivan omassa kastissaan.

Johihesu ei tiedä, miksi juuri tämä yksi video on räjähtänyt suosiossa.

– Ei minkään tason hajua, että miks just tämä klippi on päässyt noin mittavaan jakoon. Kun tietäisi sen, niin toki hyödyntäisin muissakin videoissa, johihesu vastasi Youtubessa yhdelle kommentoijalle viitisen kuukautta sitten.

IS Digitodaylle johihesu kertoo, että juurikin hänen junavideonsa, joita on useampia, ovat olleet katsotuimpia.

Usein äkillisen suosion selittää videon jako jossain näkyvässä paikassa muualla netissä. Jotain saattaa kertoa se, että lukuisat videon kommentoijat ovat Intiasta. Johihesun mukaan suurimmat katsojamäärät ovat tulleet Intiasta ja Taiwanista. Intialaisten osuus katsojista on huikeat 75 prosenttia.

– Intialaisten määrälle ei ole tiedossani mitään järkevää selitystä, johihesu sanoo IS Digitodaylle.

Johihesu veikkaa, että video on saattanut yksinkertaisesti päästä Youtuben suosituksiin antaen sille tavallista enemmän näkyvyyttä. Katsojamäärät kuitenkin vaihtelevat voimakkaasti viikoittain ja kuukausittain. Päiväkohtaiset erotkin voivat olla valtavia. Parhaana päivänä videota katsottiin yli 400 000 kertaa, kun taas parin päivän kuluttua voi katsojamäärä olla 5000.

Verottaja kiinnostui

Videota alettiin katsoa tosissaan viime keväästä lukien, joskin video on nauttinut vaihtelevaa suosiota jo useamman vuoden ajan, selviää Social Bladen nettityökalusta. Samalla johihesun kanavan tilaajamäärä on noussut 115 000:een lähes pelkästään junavideon takia.

Videota leimaa vielä yksi erikoinen piirre. Huomattavan katsojamäärän lisäksi se näyttää jakavan voimakkaasti mielipiteitä. Videota on tykätty noin 50 000 kertaa, mutta alapeukkuja on kertynyt noin 30 000. Johihesun mukaan tämä johtuu siitä, että videossa ei sinänsä ole mitään erikoista ja se oli tarkoitettu harjoitustyöksi. Katsojat saattavat kokea sen viimeistelemättömäksi.

Suosion myötä on video myös tuottanut tekijälleen jonkin verran riihikuivaa.

– Näyttää siltä, että kun on tarpeeksi katsojia, niin myös mainoksia klikataan riittävästi, jotta pitää jo verottajallekin ilmoitella vuosittain, johihesu vitsailee videonsa kommentissa.

– Ja sen verran ne siellä klikkailee, että tänäki vuonna piti maksaa aika rutkasti verottajalle mätkyjä, mutta onpahan peli sitte reilua näin yhteiskunnallisestikin ajateltuna.

IS Digitodaylle hän lisää, että tulojen määrä ei ole mainittavan suuri, mutta kuitenkin ”kiva pieni lisä” muun tienestin päälle. Johihesu haluaisi kernaasti tietää sen punaisen langan, jolla muutkin videot saisi vastaavaan suosioon.