Google Docs alkaa ehdottaa tekstiä tekoälyn avulla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Käytätkö Googlen tekstinkäsittelyä? Tästä uutuudesta on selvää hyötyä – tai harmia

Kuvituskuva

Kuvituskuva

Julkaistu: 22.11. 9:29

Google testaa Docs-ohjelmassaan tekoälyavusteista kirjoittamista, The Verge kertoo.

Google aikoo tehdä verkossa toimivasta Docs-tekstinkäsittelyohjelmastaan kätevämmän. The Vergen mukaan yhtiö testaa Smart Compose (Älykäs kirjoittaminen) -nimistä toimintoa, joka ehdottaa käyttäjälle tekstiä lennossa. Ominaisuus on entuudestaan tuttu Googlen Gmail-sähköpostiohjelmasta.

Toistaiseksi testiin voivat osallistua vain organisaatioiden G Suite -ylläpitäjät. Lisäksi tekoälyavustaja ymmärtää tällä hetkellä vain englantia. The Verge ennakoi toimintoa Googlen maksullisen G Suite -palvelupaketin käyttäjille. On kuitenkin oletettavaa, että ajan kanssa toiminto tulee laajasti Docsin käyttäjille ja oppii myöhemmin muitakin kieliä.

Gmailissa toiminto on yleisesti saatavilla ja se tukee englantia, ranskaa, italiaa, espanjaa ja portugalia. Ei kuitenkaan edelleenkään suomea.

Toiminto tarkkailee kirjoittajaa ja voi käytön myötä sopeutua hänen tyyliinsä. Kaikki eivät halua joutua tarkkailluiksi ja historiallisesti Google on antanut mahdollisuuden poistaa se käytöstä.

On epäselvää, miten tekoäly sopeutuu Docsissa kulloinkin kirjoitettavaan tekstiin, joka voi vaihdella vaikkapa uutisartikkelista kotiläksyihin tai fantasiakirjallisuuteen.

Ominaisuus saattaa myös heikentää kirjoittamisen laatua, jos esimerkiksi romaania kirjoittava käyttäjä suosii liikaa tekoälyn ehdottamia ja oletettavasti ihmisen mielikuvitusta köyhempiä lausahduksia.

Gmailin osalta Google sanoo itsekin, ettei älykäs kirjoittaminen anna valmiita vastauksia, eivätkä ehdotukset välttämättä sisällä tilanteeseen sopivia tietoja.