Wikipedian perustaja Jimmy Wales perusti WT: Social -yhteisöpalvelun - Digitoday - Ilta-Sanomat

Wikipedia-miehen yllätysveto: Vaihtoehto Facebookille

Julkaistu: 15.11.2019 16:00

Uusi sosiaalisen median palvelu toimii Wikipedian tavoin lahjoitusten varassa, Financial Times kertoo.

Verkon tietosanakirja Wikipedian toinen perustaja Jimmy Wales käynnisti yhteisöpalvelun nimeltä WT: Social. Hän kertoi Financial Timesille, että toisin kuin esimerkiksi Facebook, palvelua ei rahoiteta mainoksilla. Sen sijaan WT: Social toimii lahjoitusten varassa niin kuin Wikipediakin.

FT:n artikkeli on maksullinen, mutta sitä lainaa esimerkiksi Techspot.

– Sosiaalisen median yritysten puhtaasti mainoksiin nojaava bisnesmalli on ongelmallinen. On käynyt ilmi, että huonolaatuinen sisältö on sen suuri voittaja, Wales toteaa FT:lle.

Wikitribune-uutispalveluun pohjaava WT: Social pyrkii houkuttelemaan pieniä käyttäjäryhmiä, jotka voivat joutua Facebookin tai Twitterin sensuroimiksi. Tämä herättää välittömästi pelon esimerkiksi viharyhmien suojelusta, mutta Walesin mukaan siitä ei ole kysymys.

– Vaalimme ilmapiiriä, jossa pahat toimijat poistetaan koska se on oikein. Ei siksi, koska se yhtäkkiä saattaakin vaikuttaa tulokseemme, palvelun rekisteröitymissivulla sanotaan.

Rekisteröintisivu kysyy käyttäjän etu- ja sukunimeä, mutta epäselväksi jää, onko palvelussa oikean nimen käyttöpakko. Rekisteröityjät laitetaan jonotuslistalle, elleivät he kutsu kavereitaan mukaan tai lahjoita rahaa. Ilmaisella Facebookin haastajalla on ensimmäisen kuukauden jälkeen noin 50 000 käyttäjää, mutta Wales tavoittelee kymmeniä ja sitten satoja miljoonia käyttäjiä.

WT: Socialin tehtävää vaikeuttaa se, että pääkilpailija Facebookin toimintaan ei huono julkisuus juuri näytä vaikuttavan . Facebookia ja sen toimitusjohtajaa Mark Zuckerbergiä on usein perustellusti pyöritetty tervassa ja höyhenissä, mutta käyttäjämäärä on kaikesta huolimatta vain kasvanut.

Edes Google ei pystynyt Facebookia haastamaan Google+-palvelullaan.