Microsoft julkaisi November 2019 Updaten Windows 10:lle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Windows 10 päivittyy pian – nämä asiat on hyvä tietää

Windows 10:n syyspäivityksen jakelu alkaa pian. Päivitys kannattaa asentaa työskentelyajan ulkopuolella, sillä se vie hetken aikaa.

Windows 10:n syyspäivityksen jakelu alkaa pian. Päivitys kannattaa asentaa työskentelyajan ulkopuolella, sillä se vie hetken aikaa.

Julkaistu: 13.11. 16:00

Microsoft alkoi jakaa uutta isompaa päivitystä Windows 10:een. Luvassa on myös erillinen muutos Windowsiin, joka voi estää tietovahinkoja.

Microsoft on aloittanut Windows 10:n uuden version November 2019 Updaten jakelun, kertoo muun muassa The Verge. Päivitys ei tällä kerralla sisällä merkittäviä muutoksia, mutta se viilaa muun muassa Windowsin Aloitus-napin toimintaa, parantaa tiedostojen hakua ja päästää hallitsemaan käyttöjärjestelmän ilmoituksia aiempaa paremmin. Muuten päivityksen on määrä tehdä Windowsista sutjakampi ja vakaampi.

Bleeping Computerin mukaan kyseessä on valinnainen päivitys, jonka ei pitäisi asentua tietokoneeseen automaattisesti. November Update 2019 lymyilee asetusvalikon Windows Update -päivitystoiminnossa, josta itse kukin voi tarkkailla sen saatavuutta.

Koska kyseessä on verrattain pieni päivitys, sen uskotaan aiheuttavan tavallista vähemmän ongelmia käyttäjille. Yleensä on kuitenkin viisasta odottaa ainakin pari päivää, jotta mahdolliset isoimmat ongelmat ennättävät paljastua.

Jos olet valmis asentamaan päivityksen, paina Windowsin alapalkin suurennuslasia ja kirjoita siihen Windows Update. Valitse hakutuloksista Windows Updaten asetukset, ja paina avautuvassa valikossa Tarkista päivitykset -valintaa. Jos päivitys on saatavilla, sen nimessä esiintyy versionumero 1909. Lataa ja asenna tämä päivitys.

Microsoft julkaisee päivityksen vaiheittain, joten se ei ole välttämättä sinulle tarjolla. Windows Centralin mukaan päivitys asennetaan automaattisesti siinä tapauksessa, jos käytössä oleva Windows 10:n versio vanhentuu. Jos sinulla on versio 1803 (April 2018 Update), voit saada päivityksen pian, sillä 1803:n tuki päättyi juuri Windows 10:n Home- ja Pro-versioissa. Voit silti valita itsellesi parhaan hetken päivityksen asentamiseen.

Windows 10:n version voi löytää painamalla Windowsin aloitusnappia hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Järjestelmä. Vieritä avautuvaa ruutua alaspäin, kunnes näet Windowsin versiotiedot.

Ei enää kohtalokkaita erehdyksiä

Windows 10:een on tulossa myös toinen muutos, joka auttaa suojelemaan tiedostoja vahinkohävitykseltä. Levynputsaustyökalu Disk Cleanup lisäsi taannoin mahdollisuuden tyhjentää myös ladattujen tiedostojen kansion. Sitä ei tyhjennetä oletusarvoisesti, mutta hätäinen käyttäjä saattaa ruksata senkin vahingossa.

Windows Latest -verkkopalvelun mukaan Microsoft on palautetta kuunnellen päättänyt poistaa ladattujen tiedostojen kansion Disk Cleanup -työkalusta. Muutos nähdään Windows 10:n ensi vuonna ilmestyvässä päivityksessä, josta käytetään nimeä 20H1.