Chrome alkaa nolata hitaita verkkosivuja

Chrome-selain saattaa alkaa merkitä verkkosivut niiden latautumisnopeuden mukaan.

13.11.2019 7:00

Google kertoo suunnitelmistaan maailman suosituimman verkkoselaimen Chromen suhteen. Tarkoitus on varustaa selain selvillä merkeillä, jotka auttavat käyttäjää tunnistamaan tyypillisesti hitaat verkkosivut.

– Olemme kaikki vierailleet verkkosivuilla, joiden oletimme latautuvan nopeasti, mutta kohtasimmekin kokemuksen, joka olisi voinut olla parempi. Uskomme, että web pystyy parempaan. Haluamme myös auttaa käyttäjiä ymmärtämään, milloin sivu latautuu hitaasti. Samalla haluamme palkita sivut, jotka toimivat nopeasti.

Meistä web pystyy parempaan, ja haluamme auttaa käyttäjiä ymmärtämään, koska sivu saattaa latautua hitaasti palkiten samalla sivuja, jotka toimivat nopeasti, sanovat Chrome-tiimin jäsenet Addy Osmani, Ben Greenstein ja Bryan McQuade blogimerkinnässään.

Suunnitelmissa on, että Chrome katsoo sivustojen historiallisia suoritusarvoja hitaat sivut tunnistaakseen. Toisaalta selain voisi kertoa, jos hitaus ei johdu sivustosta itsestään, vaan esimerkiksi verkkoyhteydestä tai käytetystä laitteesta.

Varhaisten kuvien perusteella nopeudesta saattaa kertoa esimerkiksi latauksen edistymisestä kertovan palkin väri ja erillinen huomiomerkillä varustettu teksti, joka varoittaa yleensä hitaasti latautuvista sivuista. Kuvat vihjaavat myös siitä, että uudistusta puuhataan mahdollisesti ensin Chromen Android-versioon.

Blogin mukaan muutosta ajetaan kohtuus mielessä, ja tavoitteena on löytää ratkaisu, johon kaikkien verkkosivujen kehittäjien on mahdollista yltää. Samaan hengenvetoon Chrome-tiimin kolmikko kuitenkin hoputtaa kehittäjiä aloittamaan sivujensa optimoinnin jo nyt.

On helppo nähdä Chromen aiotun uudistuksen ärsyttävän verkkosivujen ylläpitäjiä, jotka eivät välttämättä pysty satsaamaan rahallisesti vaikkapa nopeampaan isännöintipalveluun. Sivuston nopeus riippuu usein siitä, kenen palvelimilla niitä pidetään.

Chromen uudistukset ovat viime aikoina herättäneet huolta myös loppukäyttäjien keskuudessa. Selaimen uudessa versiossa on muutettu tiedostojen käsittelyä tavalla, jonka pelätään altistavan käyttäjiä uusille verkkohyökkäyksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?