Joku luki Youtuben uudet ehdot huolellisesti – tubettajat kauhistuivat ja selittely alkoi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Joku luki Youtuben uudet ehdot huolellisesti – tubettajat kauhistuivat ja selittely alkoi

Youtuben uusitut käyttöehdot panivat tubettajat pelkäämään elinkeinonsa puolesta.

Youtuben uusitut käyttöehdot panivat tubettajat pelkäämään elinkeinonsa puolesta.

Julkaistu: 12.11. 10:08

Youtuben joulukuussa alkavien käyttöehtojen mukaan palvelu voi sulkea tilin, jos sen tarjoaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Youtuben mukaan asia ei kuitenkaan ole oikeastaan näin.

Googlen omistama videopalvelu Youtube päivittää palveluehtojaan joulukuun 10. päivänä. Uudet ehdot ovat herättäneet runsaasti hämmennystä ja pelkoa tubettajien keskuudessa.

Uusissa palveluehdoissa todetaan, että Youtubella on oikeus estää pääsy palveluun käyttäjätunnuksella tai Google-tunnuksella, jos ”palvelun tarjoaminen sinulle ei ole enää kaupallisesti perusteltua” (provision of the Service to you is no longer commercially viable).

Uusista palveluehdoista ei ole näkyvillä vielä suomenkielistä versiota. Vanhassa versiossa ei ole merkintää asiasta.

Asiasta kirjoittaneen Mashablen mukaan uudet ehdot toisin sanoen mahdollistavat tubettajan lukitsemisen pois kanavaltaan, jos Youtube ei saa tehtyä hänellä rahaa. Uusi muotoilu on saanut Youtube-sisällön tuottajat eli tubettajat takajaloilleen. Sosiaalinen media ja Reddit ovat täyttyneet kiivaasta keskustelusta.

Youtube lähestyi tubettajia sähköpostitse kertoen uusien käyttöehtojen olevan ”helpompia ja helpommin ymmärrettäviä”. Lisäystä tappiota tuottavan tilin lukitsemisesta ei kuitenkaan mainittu viestissä.

Ehto on tulkittavissa myös siten, että se koskee myös katsojia. Jos nämä vievät enemmän rahaa Youtubelta kuin tuovat, myös heidän tilinsä olisi suljettavissa.

Youtube riensi kommentoimaan asiaa sekä Mashablelle että sosiaalisessa mediassa. Sen mukaan kyse ei ole muutoksesta palvelun toimintaan tai siitä, että tuottamattomat tilit suljettaisiin.

Palvelu näyttää kuitenkin epäonnistuneen tavoitteessaan, ”helpommissa ja helpommin ymmärrettävissä” uusissa käyttöehdoissa.

Sähköisten palveluiden käyttöehdoissa on hyvin tavanomaista, että palvelujen tarjoajat varaavat itselleen hyvin laajat oikeudet. Näihin kuuluvat usein palvelun katkaiseminen mitä moninaisimmista syistä.