Facebook antoi Tinderille laajan pääsyn käyttäjätietoihin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Karu paljastus: Facebook jakoi käyttäjien tietoja Tinderille ja Zuckerbergin kavereille

Tinder kuului etuoikeutettuihin palveluihin, jotka saivat paljon tietoja Facebook-käyttäjistä.

Julkaistu: 11.11.2019 14:39

Facebook antoi Tinderin päästä käsiksi tietoihin, jotka se pitkälti eväsi muilta sovelluksilta. Asiasta kertoo Forbes-lehti.

Suosittu deittipalvelu Tinder oli niiden harvojen sovellusten joukossa, joille Facebook myönsi erikoispääsyn käyttäjätietoihinsa vuonna 2015. Forbes-lehden mukaan päätös liittyi Facebookin edellisvuoden linjaukseen rajoittaa ulkopuolisten sovellusten pääsyä tietoihin, kuten syntymäpäiviin, valokuviin tai tykättyihin sivuihin.

Joillekin sovelluksille, kuten Tinderille, annettiin silti poikkeuslupa näihin tietoihin.

Tiedot paljastuivat osana oikeudenkäyntiä, jossa vastakkain ovat Facebook ja entinen sovelluskehittäjä Six4Three. Jälkimmäinen haastoi Facebookin oikeuteen vuonna 2015 menetettyään laajan pääsyn käyttäjätietoihin. Forbes lainasi kahden Facebook-johtajan välistä keskustelua, jonka perusteella Facebook tiedosti Tinderin mahdolliseksi uhkaksi jo vuonna 2013. Facebook puolustautui väittämällä, että keskustelu on irrotettu asiayhteydestään.

Tinder oli hyvin lähellä menettää pääsyn niihin kullanarvoisiin käyttäjätietoihin, jotka auttoivat sitä kasvamaan vahvasti varhaisina vuosinaan. Facebook päätti tuolloin olla astumatta deittimarkkinoille, mutta lopulta tämän vuoden syyskuussa se julkaisi oman Tinderin haastajansa. Sitä oli testattu rajatusti jo aiemmin.

Tinderillä ei välttämättä ole enää samanlaista pääsyä Facebookin käyttäjätietoihin. Yhteisöpalvelu rajoitti ulkopuolisten sovellusten pääsyä tietoihinsa Cambridge Analytica -skandaalin jälkeen.

Facebookista on saman oikeudenkäynnin tuoksinassa kaivettu esiin muutakin mielenkiintoista tietoa. On esimerkiksi käynyt ilmi, että Facebookin kärkijohto harkitsi käyttäjätietojen myymistä, mutta tyytyi sen sijaan jakamaan tietoja esimerkiksi kehittäjille, joita pidettiin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin henkilökohtaisina ”ystävinä”.

Lisäksi on kerrottu Facebookin lobanneen ankarasti tietosuojalakeja vastaan eri puolilla maailmaa jopa uhkailuun turvautumalla.