Näissä et maksa ylimääräisestä: IS keräsi parhaat pelit perheen yhteisiin hetkiin

Kokosimme parhaat vaihtoehdot lasten kanssa pelaamiseen ja yhteisiin hetkiin. Näistä voit nauttia ilman ilkeitä lisämaksuja.

Valitettavan usein pelistä kaupassa maksaminen ei riitä. Keräsimme huippupelejä, jotka eivät rankaise lisämaksuilla.

10.11.2019 7:00

135 000 euroa. Siinä summa, jonka eräs pelaaja oli käyttänyt Transformers: Earth Wars -mobiilipeliin. Toki tämä on ääritapaus, mutta kertoo paljon, että on ylipäätään mahdollista laittaa peliin asunnon verran rahaa.

Kyse on niin sanotuista loot boxeista ja mikromaksuista. Niillä ostetaan peleihin apua etenemiseen tai lisää sisältöä – eikä aina etukäteen tiedä, mitä saa. Ne ovat pääasiassa käytössä mobiilipeleissä, jotka ladataan aluksi ilmaiseksi. Mutta lisämaksut ovat myös yleistyneet normaalihintaisissa pc- ja konsolipeleissä. Niiden tarkoitus on saada käyttämään rahaa pelin sisällä niin paljon ja niin nopeasti kuin mahdollista. Etenkin vanhemmilta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja valistuneisuutta. Tosin aina sekään ei riitä.

Peleihin luodaan koukuttava tunne lisämaksun tarpeellisuudesta ja helppoudesta. Maksut sulautuvat pelien sisäiseen leikkirahaan ja voivat käyttää hyväksi luottokorttitietojen asetusmuutoksia. Tämä ei ole hyvää pelisuunnittelua, vaan kovaa rahastusta. Keskustelua on käyty, ovatko lisämaksut liian helposti lasten ulottuvilla ja pienentävätkö ne kynnystä vedonlyöntiin. Esimerkiksi Belgia on kieltänyt loot boxit, kertoo BBC.

Kyse on ikävästä suunnasta, mutta on toinenkin puoli. Positiivisia, monipuolisia ja kehittäviä pelejä löytyy, kunhan tietää, mistä etsiä. Esitämme hyviä vaihtoehtoja lasten ja yhteisten hetkien pelaamiseen ilman pelkoa siitä, että laskua tarvitsisi pelätä pelin oston jälkeen. Etenkin Nintendo on kunnostautunut siinä, että sen peleissä ei rahasteta lisämaksuilla.

Donut County

Saatavilla: iOS, pc, PS4, Switch, Xbox One. Kertaostohinta 12,95 €.

Yllättäen vastavoimaa lisämaksuille on tullut Hollywoodista. Elokuvista peleihin laajentanut tuotantoyhtiö Annapurna antaa mahdollisuuden omalaatuisille tekijöille ja ideoille. Yksi upeimmista on Ben Espositon lystikäs Donut County. Se on kuin leikki ilman realismia: pelissä ohjataan maassa liikkuvaa reikää, joka kasvaa sinne putoavien tavaroiden mukaan.

Aluksi sisään mahtuvat roskat ja kivenmurut, myöhemmin autot ja jopa talot. Asetelmasta aukeaa hauskoja pulmia. Esimerkiksi tiputtamalla reikään nuotion ja maissinjyviä, ulos lentääkin popcornia. Selkeän kuvakulman ja ohjauksen takia peliin voi tarttua ensikertalainenkin, tosin hupaisat pulmat ja kierrätyksestä kertova tarina viehättävät vanhempaakin.

Nintendo Labo: Vehicle Kit

Saatavilla: Switch. 64,95 €.

Videopelien viime aikojen oivaltavinta antia edustaa Nintendo Labo -sarja. Siinä ohjaimet tehdään itse pahvista. Valmiit muodot irrotetaan pahvilevyistä ja askarrellaan ilman saksia tai liimaa kuin origamit. Sarjan neljässä osassa on rakennettu muun muassa virveli, piano ja jopa virtuaalitodellisuuslasit. Kaikissa Laboissa on mukana myös koodaamista leikin kautta erinomaisesti opettava pelimuoto.

Paras on kolmas osa Nintendo Labo: Vehicle Kit. Siinä väsätään auton ratti, kaasupoljin, lentokoneen ohjainsauva ja pyöriteltävä ohjain sukellusveneelle – ja siis ihan oikeasti pahvista. Lastenkin käyttöä kestävät ohjaimet heräävät eloon, kun niihin kytkee ohjainkapulat. Täydellisesti toimivilla ohjaimilla ajetaan kulkuneuvoilla värikkäällä saarella, jota saa tutkia vapaasti ja joka on täynnä kekseliäitä tehtäviä.

Yoku's Island Express

Saatavilla: pc, PS4, Switch, Xbox One. 19,95 €

Joskus jotain ainutlaatuista ja yllättävää syntyy yksinkertaisesti yhdistämällä tuttuja ainesosia. Yoku's Island Express on nimittäin tasohyppelyn ja flipperin sekoitus. Satumainen kokonaisuus on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa.

Postinjakajaksi haikaileva lantakuoriainen lähtee suorittamaan ensimmäistä työkeikkaansa erikoiselle, laajalle saarelle, joka koostuu aurinkorannoista, viidakoista, aavikoista, syvistä luolista ja korkeista lumivuorista. Joka paikkaan tulisi viedä kirje, mutta edessään pyörittämäänsä palloon kiinnittyneellä kuoriaisella menee jo alussa sormi suuhun: elukka ei osaa hypätä esteiden yli. Onneksi laaja 2d-maailma on täynnä flipperien puskurimailoja, joilla kuoriaisen saa suorastaan lentämään pallonsa kanssa läpi haasteiden. Tässäpä on virkistävä, ennakoimaton kokemus vailla aitojen flipperien stressiä.

Sega Mega Drive Mini

79,99 €

Yksi vanhemmuuden iloista on intohimojen jakaminen lapsille. Siihen antaa upeat puitteet tuore Mega Drive Mini. Edullinen kone sisältää 1990-luvulta valmiiksi 42 peliä (tai 44, sillä yksi peleistä on kolmen Mega Manin kokoelma). Se tarjoaa myös turvallisen ympäristön: laitetta ei saa nettiin eikä siihen voi lisätä pelejä. Eikä tarvitsekaan: kattaus on hulppea. Se myös huomioi lapset. Mukana on helmiä, kuten Ecco the Dolphin, Dynamite Headdy ja Sonic the Hedgehog. Eikä tule unohtaa takuuvarmoja palikkapelejä Puyo Puyosta Tetrikseen.

Mainiota on myös, että useaa peliä pääsee pelaamaan yhdessä. Onneksi paketissa onkin heti kaksi ohjainta. Siten saa esimerkiksi Aku Ankan Mikki Hiiren kaveriksi World of Illusion -peliin. Mega Drive Mini antaa lisäksi hyvän ensikosketuksen pelaamiseen: ohjaimessa on vain kolme nappia ja peleissä liikutaan sivuttaissuuntaisesti selkeän ristiohjaimen avulla.

Super Mario Odyssey

Saatavilla: Switch. 59,99 €

Jos kolmiulotteinen tila ja sen haaste kiinnostavat, ne eivät tämän nautittavimmiksi tule. Super Mario Odyssey on mestariteos, joka sytyttää niin lapsen kuin aikuisenkin. Idea on simppeli, mutta monipuolinen. Mario muuttuu hattua heittämällä vastaan tuleviksi otuksiksi ja saa niiden kyvyt. Tästä kumpuaa toinen toistaan ovelampia ja hassumpia haasteita.

Kentät ovat kuin valtavia hiekkalaatikoita, joissa sääntöjä saa viedä äärimmilleen. Mario muun muassa ui kalana, venyy rotkojen yli mittarimatona tai loikkii korkeuksiin sammakkona. Jokainen maailma esittelee uuden idean, joka saa ajattelemaan pulmia uudelta kantilta. Pulmia on satoja – ja kaikki saatavilla ilman pelkoa lisäkuluista.

Snake Pass

Saatavilla: pc, PS4, Switch, Xbox One. 19,95 €.

Yksi viime aikojen ulkoisesti viehättävimmistä peleistä ei välttämättä heti tunnu siltä. Snake Pass nimittäin vaatii pitkää pinnaa ainutlaatuisen ohjauksensa sisäistämiseen. Mutta se kannattaa, sillä niksit opettelemalla tajuaa, että käsissä on poikkeuksellisen antoisa pelikokemus. Ja painoarvo on todellakin nyt sanalla kokemus, sillä peli luo upean tunteen käärmeenä olemisesta.

Käärmeellä luikerrellaan nurmikossa ohjaintattia rytmikkäästi heiluttamalla ja ”kaasua” painamalla. Päätä voi nostaa ja laskea sekä tolppien ympärille voi puristua voimakkaasti. Pian taidot ja itseluottamus kasvavat ja mahdottomilta tuntuneet haasteet alkavat kiinnostaa. Käärmeellä pääsee muun muassa uimaan, kiipeämään raunioilla ja roikkumaan bambuputkien varassa tyhjän päällä. Parasta (tai kivuliainta) on kuitenkin, kun näkee, miten nopeasti lapset sisäistävät uuden pelitavan.

Stardew Valley

Saatavilla: Android, iOS, pc, PS4, PS Vita, Switch, Xbox One. 14,95 €

Stardew Valley alkaa surullisesti: päähahmon isoisä jättää kuolinvuoteellaan kirjeen, jota ei saa avata. Sen saa kuulemma tehdä vasta, kun nykyelämän vaatimukset ja tahdin kokee murskaavaksi. Sitten hypätäänkin ajassa eteenpäin: kasvottomassa suuryrityksessä työskentelevä päähenkilö ei enää kestä oravanpyörässä. Kirje paljastaa isoisän jättäneen perinnöksi vanhan maatilansa.

Seuraa muutto viehättävälle alueelle, joka on täynnä mahdollisuuksia vaikkapa maanviljelyyn, eläintenkasvatukseen, marjojen poimintaan, kalastukseen tai luolaverkoston kartoitukseen. Tai sitten voi tutustua viereisen pikkukylän persoonalliseen väkeen ja löytää sieltä elämänkumppani. Mutta oli suunta mikä tahansa, hyväsydämiset aktiviteetit vievät täysin mennessään. Upeaa peliä on tasaisesti kasvatettu ilmaisilla päivityksillä, parhaimpana lisänä monipeli, jossa farmin askareet saa sopia keskenään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?