Miljardihuijaus näyttää koko ajan pahemmalta, uhreja myös Suomessa – ”Onko mitään syytä lykätä tutkimista?”

OneCoin-kryptohuijauksen mittasuhteet voivat osoittautua käsittämättömän suuriksi, kirjoittaa Fortune-lehti.

OneCoinia markkinoitiin aktiivisesti Suomessa vuonna 2015.

7.11.2019 14:45

OneCoin-kryptovaluuttaa markkinoinut sijoitushuijaus voi saavuttaa järkyttävät mittasuhteet, arvioi Fortune-lehti. Se on seurannut BBC:n podcast-sarjaa aiheesta nimeltä The Missing Cryptoqueen. Nimi viittaa OneCoinin toistaiseksi tavoittamattomaan johtajaan Ruja Ignatovaan.

Yhdysvallat on arvioinut OneCoinin keränneen uhreiltaan neljä miljardia dollaria, mutta BBC:n esiin kaivamat asiakirjat viittaavat vielä huomattavasti isompiin rahoihin. Tällä hetkellä pidetään mahdollisena, että huijauksessa vietiin hyväuskoisilta ihmisiltä jopa enemmän kuin pyramidihuijari Bernard Madoffin 19,4 miljardia dollaria eli 17,5 miljardia euroa. Jos tämä osoittautuu todeksi, kyseessä olisi kaikkien aikojen suurin taloushuijaus.

OneCoinin johtajaksi oikeutta pakoilevan siskonsa tilalle siirtynyt Konstantin Ignatov todisti keskiviikkona oikeudessa New Yorkissa. Käräjöintiä rikoskumppaniksi epäiltyä asianajajaa Mark Scottia vastaan on seurannut paikan päällä Inner City Pressin Matthew Russell Lee.

Leen Twitter-seurannan mukaan Ignatov kertoi oikeudenkäynnissä myöntäneensä syyllisyytensä huijaukseen jossain vaiheessa maaliskuisen pidätyksensä jälkeen.

Suomalainen tietokirjailija Petteri Järvinen vaatii keskusrikospoliisia ja Kyberturvallisuuskeskusta viimein aloittamaan tutkinnat OneCoinista.

– Nyt kun Konstantin Ignatov on myöntänyt #Onecoinin huijaukseksi, onko @krp_poliisi ja @kyberkeskus mitään syytä lykätä asian tutkimista? Lähdekoodin odottaminen ei enää kelpaa tekosyyksi, Järvinen penää Twitterissä.

Keskusrikospoliisi käsitteli OneCoinia vuonna 2015, mutta varsinaista esitutkintaa ei koskaan tehty.

– Siinä oli useampiakin syyttäjiä mukana, mutta ne tulivat siihen tulokseen, että vasta kun todetaan, että ne eivät tee siitä virallista virtuaalivaluuttaa, niin sitten siinä on petetty ihmisiä, tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Paavo Tuominen kertoi huhtikuussa.

Suomessa on arviolta noin 20 000 OneCoiniin sijoittanutta henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?