Robottiauto tappoi jalankulkijan – syy selvisi lopultakin

Julkaistu:

Robottiautot
Uberin robottiauto ei tiennyt, että jalankulkijoita voi olla muuallakin kuin suojateillä.
Kyytipalvelu Uberin testiauton ja jalankulkijan välinen kohtalokas onnettomuus viime vuodelta on saamassa selityksen, muun muassa Wired-lehti ja Los Angeles Times kertovat. Merkittävä syy jalankulkijan tappaneeseen onnettomuuteen oli Uberin Volvo-testiautoon asentama ohjelmisto, joka on nyt Yhdysvaltain viranomaisten tutkinnassa paljastunut hälyttävän puutteelliseksi.

National Transportation Safety Board totesi, että Uberin ohjelmistoa ei ollut suunniteltu tunnistamaan jalankulkijoita suojateiden ulkopuolella.
Onnettomuus tapahtui viime vuoden maaliskuussa Arizonassa Yhdysvalloissa, kun pyörää taluttanut nainen ylitti tietä Uberin auton lähestyessä. Onnettomuuteen vaikutti moni tekijä, kuten se että autossa ollut tarkkailija katsoi puhelimellaan videota juuri ennen onnettomuutta eikä reagoinut ajoissa. Onnettomuushetkellä oli myös pimeää.

Uber oli myös ilmeisesti vääriä hälytyksiä välttääkseen ohjelmoinut autoon sekunnin viiveen osuman tunnistuksen ja toiminnan välille. Lisäksi Uber oli kytkenyt pois päältä Volvon oman jarruautomatiikan, joka olisi voinut säästää naisen hengen. Toisaalta päätös kytkeä järjestelmä pois tehtiin siksi, ettei autossa toimisi kaksi keskenään ristiriitaista ohjelmistoa.

Onnettomuuden tutkintaa on seurattu aktiivisesti, ja lopputuloksella voi olla vaikutusta robottiautojen kehitykseen ja leviämisnopeuteen. Uber on onnettomuuden jälkeen muuttanut robottiautonsa ohjelmistoa merkittävästi, eikä vastaavan onnettomuuden pitäisi olla enää mahdollista.

Tapaus kuitenkin herättää kysymyksen, mihin kaikkiin muihin yllättäviin tilanteisiin robottiautot eivät vielä osaa reagoida oikein ja tunnistetaanko sellaiset tilanteet ennen uusia onnettomuuksia. Robottiautot herättävät myös erittäin vaikeita eettisiä kysymyksiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt