Tällainen on uusi logo ja ”Microsoftin Chrome” – Raju pesäero Internet Exploreriin

Kokonaan uusittu Microsoftin selain ilmestyy tammikuussa. Halukkaat pääsevät kokeilemaan sitä saman tien.

Microsoft uusi täysin paitsi nettiselaimensa myös sen logon.

5.11.2019 10:17

Microsoft on vahvistanut tuovansa kokonaan uudistetun Edge-selaimensa käyttäjille 15. tammikuuta. Aikataulusta kertoo muun muassa The Verge.

Kyseessä on merkittävä uudistus, sillä Microsoft luopuu selaimensa ohjelmistomoottorista ja korvaa sen avoimen lähdekoodin Chromiumilla, johon myös kilpaileva Googlen Chrome perustuu.

Samalla Microsoft uusi selaimensa logon ja teki selkeän pesäeron vanhaan ja monien vihaamaan Internet Exploreriin. Edgen logo on tähän asti ollut mukaelma yli 20-vuotiaasta Internet Explorerin E-kirjaimesta. Ilmeisesti alleviivatakseen muutoksen merkityksellisyyttä Microsoft teki uudesta logosta vahvasti vanhasta eroavan aaltokuvion.

Vasemmalta oikealle: Internet Explorer, Edge ja uusittu Edge.

Aivan kokonaan Internet Explorerin perinnöstä ei päästä eroon, sillä Microsoft on tuonut selaimeen myös yhteensopivuustilan vanhan IE 11 -version kanssa. Jotkut vanhat yritysjärjestelmät on rakennettu Explorerin ympärille, eivätkä ne toimi muilla selaimilla.

Selaimessa on myös muita eroja Chromeen verrattuna, esimerkiksi yhtiön oma seurannanestotekniikka ja etenkin yrityskäyttöön räätälöityjä hakuominaisuuksia. Se on myös alustavissa testeissä todettu Chromea nopeammaksi.

Uusittu Edge tulee saataville Windows 10:lle, 8:lle, 7:lle, MacOS:lle ja Androidille. Päätöstä tuoda selain myös Windows 7:lle voi pitää hieman outona, sillä käyttöjärjestelmä alkaa olla elinkaarensa lopussa.

Microsoft virittelee uuteen Edgeen etenkin yrityksissä käytettäviä hakutoimintoja.

Halukkaat pääsevät kokeilemaan selainta vaikka heti, sillä Microsoft on julkaissut siitä omalla vastuulla käytettävän esiversion. IS Digitoday testasi uutuusselainta jo keväällä.

Jotkut ovat kritisoineet Microsoftin luopumista oman selainmoottorin kehittämisestä huomauttamalla, että se antaa pitkälti Googlelle täyden määräysoikeuden sen suhteen, mihin verkko on menossa. Google hallinnoi pitkälle Chromiumin kehitystä.

Tämän myötä Mozillan kehittämä Firefox ja Applen Safari jäävät ainoiksi merkittäviksi kilpaileviksi selaintekniikoiksi. Suuri osa kilpailevista vaihtoehtoselaimista, kuten Vivaldi ja Opera, perustuvat myös Chromiumiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?