Applen videopalvelu aloitti Suomessa – kilpailijoita halvempaan hintaan on kaksi syytä

Apple TV+ -tilausvideopalvelu maksaa erittäin vähän. Vastineeksi saa myös erittäin vähän sisältöä.

Steve Carell, Reese Witherspoon ja Jennifer Aniston olivat mukana Apple TV+ -palvelun lanseerauksessa keväällä.

4.11.2019 16:00

Apple julkaisi Apple TV+ -tilausvideopalvelunsa ympäri maailmaa, myös Suomessa. Vain Apple TV -sovelluksen kautta toimivan palvelun hinta on 5,99 euroa kuukaudessa, kun Netflixin edullisin tilaus maksaa 7,99 euroa kuukaudessa.

Palvelua ovat arvioineet muun muassa Forbes, AppleInsider ja Slate. Yksi syy alhaiseen hintaan on arvatenkin se, että Apple ei pysty kilpailemaan sisällön määrällä. Tarjolle tulee aluksi vain 12 sarjaa tai elokuvaa, joista muun muassa Jennifer Anistonin ja Reese Witherspoonin tähdittämä The Morning Show on valovoimaisin.

Muita palvelun sarjoja tai elokuvia ovat synkkään tulevaisuuteen sijoittuva See, 1800-luvun runoilijaan Emily Dickinsoniin perustuva Dickinson, vaihtoehtoiseen menneisyyteen sijoittuva avaruuskilpadraama For All Mankind, Ressu-elokuva Ressu Avaruudessa, elefanttidokumentti The Elephant Queen, lapsille suunnattu nukkenanimaatiosarja Helpsters ja kummittelevaan kirjakauppaan sijoittuva Haamukirjoittaja.

Draamasarjat Servant, Truth Be Told ja Hala ovat tulossa myöhemmin samoin kuin tv-juontaja Oprah Winfreyn kirjaohjelma Oprah's Book Club.

Ohjelmat on tekstitetty suomeksi, ja sarjoihin julkaistaan uusia jaksoja viikoittain. Apple lupaa uusia alkuperäistuotantoja joka kuukausi.

Ilta-Sanomat valitsi äskettäin netti-tv-palveluiden kiinnostavimmat uutuudet ja kelpuutti Apple TV+:n valikoimasta mukaan The Morning Shown. Toisena listalle pääsi For All Mankind.

Toinen syy alhaiseen hintaan on se, että Applella on tähän varaa. Yhtiöllä on satojen miljardien kassavaranto, mikä mahdollistaa riskien ottamisen. Sen mahdollistaa myös valtava loppukäyttäjien laitekanta miljoonine iPhoneineen.

Apple myös antaa netti-tv-palvelunsa ilmaiseksi vuoden ajan niille, jotka ostavat esimerkiksi iPhonen tai Macin. The Street arvioi tämän voivan johtaa nopeasti sataan miljoonaan tilaajaan, mutta sen jälkeen voi olla vaikeampaa.

Liikepankki Morgan Stanley on arvioinut, että Applen palvelu voi tuottaa 9 miljardin dollarin vuosittaisen liikevaihdon vuoteen 2025 mennessä, jos vain joka kymmenes Apple-käyttäjä ryhtyy tilaajaksi.

Ottaisitko useamman?

Palvelun ohjelmavalikoima on ainakin nyt aluksi sama Suomessa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Ei ole tiedossa, voiko tämä muuttua jatkossa. Suomessa suosittu Netflix tarjoaa eri maissa huomattavasti eri määrän sisältöä ja tässä suhteessa Suomi kuuluu häviäjiin.

Apple TV+:n selvä heikkous on vanhojen ohjelmien ja elokuvien puute. Uusista tulokkaista etenkin Disneyn netti-tv-palvelu Disney+ erottuu valtavalla määrällä kuuluisia teoksiaan mukaan lukien Star Wars ja Simpsonit.

On kuitenkin kyseenalaista, valitseeko moni kuluttaja vain yhden palvelun siinä pitäytyen. On mahdollista, että kuluttaja tilaa lopulta useamman palvelun ja kokoaa niistä mieleisensä yhdistelmän. Yhteishinta voi silti olla kilpailukykyinen television vanhoihin kanavapaketteihin verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?