Reuters: WhatsApp-murron uhreina valtion ja armeijan korkeita virkamiehiä - Digitoday - Ilta-Sanomat

WhatsApp-murrosta vakava paljastus – seurauksia pelätään

Viime kevään WhatsApp-murron kohteena oli tiettävästi korkea-arvoisia valtioiden virkamiehiä.

1.11.2019 11:17

Viime kevään WhatsApp-murrosta paljastuu lisää tietoja. Uutistoimisto Reutersin mukaan Facebookin omistaman pikaviestimen kautta hyökättiin korkeita valtion virkamiehiä vastaan useissa Yhdysvaltain liittolaismaissa.

Nimettömät lähteet kertoivat uutistoimistolle, että "huomattava" osa tiedetyistä uhreista on korkea-arvoisia valtion ja armeijan virkamiehiä ainakin 20 maassa viidellä eri mantereella. Moni maista on Yhdysvaltain liittolainen. Murrolla saattaa siten olla laajoja poliittisia ja diplomaattisia seurauksia.

Tiedot ovat peräisin WhatsAppin sisäisestä selvityksestä viime kevään murtoon, josta epäillään vahvasti israelilaista vakoiluohjelmien tekijää NSO Groupia.

WhatsApp haastoi NSO:n oikeuteen murrosta aiemmin tällä viikolla arvioiden, että isku kohdistui kaikkiaan noin 1400 puhelimeen. Ei ole kuitenkaan tiedossa, kuka oli NSO:n asiakas, joka viime kädessä suoritti hyökkäyksen. NSO on aiemmin sanonut myyvänsä tuotteitaan vain valtiollisille asiakkaille. Yritys on kiistänyt osallisuutensa WhatsApp-murtoon.

Facebook näyttää kuitenkin jo vetäneen omat johtopäätöksensä ja potki NSO:n työntekijöitä ulos palvelustaan.

Reutersin mukaan jotkut murron uhreista ovat Yhdysvalloissa, Arabiemiraateissa, Bahrainissa, Meksikossa, Pakistanissa ja Intiassa. Ei ole kuitenkaan selvää, olivatko kohteeksi joutuneet valtion virkamiehet näistä maista.

Aiemmin on kerrottu, että murron kohteena oli muun muassa lakimiehiä, ihmisoikeusaktivisteja, toimittajia ja poliittisia toisinajattelijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?