Iskut Tokion olympialaisia vastaan alkoivat jo – Microsoft syyttää Venäjän GRU:n hakkeriryhmää

Venäläinen hakkeriryhmä on jälleen iskenyt antidopingjärjestöjä vastaan, kertoo Microsoft. Syy liittyy todennäköisesti ensi kesän olympialaisiin Tokiossa.

Tokiossa valmistaudutaan kiivaasti ensi kesänä siellä järjestettäviin olympialaisiin.

29.10.2019 10:55

Venäläiset hakkerit ovat tehneet merkittäviä verkkohyökkäyksiä vähintään 16 kansallista ja kansainvälistä urheilu- ja antidoping-organisaatiota vastaan kolmessa maanosassa, kertoo Microsoft blogissaan.

– Kun maailma odottaa innokkaasti Tokion kesäolympialaisia 2020, niin ajattelimme, että on tärkeää kertoa tästä uudesta toiminnasta, kirjoittaa asiakasturvasta vastaava johtaja Tom Burt.

Venäjän joukkueella on osallistumiskielto Tokion olympialaisiin maan paljastuneen systemaattisen dopingohjelman takia.

Microsoftin mukaan hyökkääjä on venäläinen hakkeriryhmä, joka tunnetaan muun muassa nimillä Fancy Bear, APT28 ja Strontium. Yhdysvaltojen ja Britannian mukaan ryhmä työskentelee Venäjän GRU:lle, joka on Venäjän puolustusvoimien alainen äärimmäisen salainen tiedusteluorganisaatio.

Uusi hyökkäysten aalto käynnistyi 16. syyskuuta. Osa hyökkäyksistä oli onnistuneita, suurin osa ei, Microsoft kertoo. Yhtiö on tiedottanut asiasta hyökkäysten kohteille ja tehnyt yhteistyötä vaarantuneiden tilien ja järjestelmien turvaamiseksi.

Microsoft ei suoraan kerro, miten venäläishakkerit ovat päässeet murtautumaan eri palveluihin, mutta yhtiön antamat turvallisuusvinkit antavat siitä ehkä vihjeitä. Microsoft suosittelee kaikkia ottamaan käyttöön kaksivaiheisen tunnistuksen, varomaan urkintaviestejä sekä ottamaan käyttöön epäilyttävistä linkeistä ja verkkosivustoista hälyttävät varoitukset.

Fancy Bear-ryhmän epäillään aiemmin syyllistyneen ainakin Yhdysvaltain demokraattipuolueen palvelimien hakkerointiin vuonna 2016, Maailman antidopingtoimiston Wadan hakkerointiin sekä Kiovan metron ja Odessan lentokentän häirintään Ukrainassa ja venäläisten oppositiolehtien palvelimien hakkerointiin.

Yhdysvalloissa ryhmän hakkereita on asetettu syytteeseen muun muassa aiemmista hyökkäyksistä kansainvälisiä urheilujärjestöjä vastaan sen jälkeen, kun nämä paljastivat Venäjän dopingohjelman. Iskujen tekijät ovat yrittäneet horjuttaa järjestöjä julkaisemalla tietoja niistä ja sääntöjä noudattavista urheilijoista.

Viime vuonna venäläishakkereita epäiltiin myös Soulissa järjestettyjen talviolympialaisten avajaisten aikana tehdystä kyberhyökkäyksestä.

Tuorein dopingskandaali Venäjällä ilmeni syyskuussa, kun maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti löytäneensä ”epäjohdonmukaisuuksia” Venäjän toimittamasta laboratoriodatasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?