Fortnite-peli aiheuttaa lapsille paineita kuluttaa rahaa: ”Ihmiset ajattelevat sinun olevan roskaa”

Julkaistu:

Fortnite
Nuorten Fortnite-pelaajien keskuudessa on paljon painetta käyttää oikeaa rahaa, uusi brittitutkimus kertoo Business Insiderin mukaan.
Fortnite-videopeliä pelaavat lapset sanovat oikealla rahoilla ostettujen "skinien" olevan tärkeä statussymboli pelissä. Britannian Children's Commissionin tutkimuksen (pdf) mukaan nämä pelinsisäiset asun tai aseiden koristeet voivat olla jopa tarpeen kiusaamisen välttämiseksi.

Business Insiderin uutisoimaan tutkimukseen haastateltiin 29 pelaavaa 10–16-vuotiasta brittilasta. Yhden mukaan oletusasuisen pelaajan käyttäminen voi johtaa kiusaamiseen. Oletusasun käyttämisen arvioidaan myös viestivän, että pelaaja olisi köyhä.

– Jos käytät perusasua, ihmiset ajattelevat sinun olevan roskaa, sanoi toinen haastateltu, 10-vuotias tyttö.

Tilanne saattaa kertoa osaltaan vanhempien vastuusta. Fortnite Pegi-ikärajaksi on asetettu 12 vuotta, mutta se ei ole estänyt lukuisia nuorempia lapsia pääsemästä peliin käsiksi. Tutkijoiden mukaan on huolestuttavaa, että vanhemmat eivät vaikuta ottavan pelien ikärajoja yhtä vakavasti kuin vaikkapa elokuvien.
Tutkimuksessa ei käsitelty vain Fortnitea. Esimerkiksi niin ikään suositussa Robloxissa yksi haastateltu sanoi joutuneensa provosoinnin kohteeksi vain huvin vuoksi. Toiset eivät halua luoda pelissä omia kenttiään, koska he pelkäävät muiden pelaajien jättävän kielteisiä kommentteja.

Joissakin tapauksissa lapset kertoivat myös joutuneensa huijausyritysten kohteeksi, kun heiltä on kyselty muun muassa salasanoja Robloxissa tai Minecraftissa. Kyselyjen kohteeksi joutuneet lapset kuitenkin sanoivat tietävänsä riskit, eivätkä olleet antaneet tietojaan.

Tutkimuksessa verkkopelaamisesta löydettiin myös useita myönteisiä puolia. Se päästää lapset viettämään vapaa-aikaansa ystäviensä kanssa heidän kisatessaan, tehdessään yhteistyötä tai vain pitäessä hauskaa. Verkkopelaamisen nähtiin myös auttavan lapsia kehittämään strategisia taitojaan, yhdessä toimimista ja luovuuttaan.

Kaiken kaikkiaan verkkopelaaminen rinnastuu monelta osin perinteisiin leikkeihin hyvine ja huonoine puolineen. Sen sijaan oikean rahan käyttäminen peleissä vaatii tutkijoiden mukaan uusia keinoja lasten suojelemiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt