Googlen ja Amazonin laitteista löytyi aukko – vakoilu- ja urkintakeinot julki - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen ja Amazonin laitteista löytyi aukko – vakoilu- ja urkintakeinot julki

Googlen ja Amazonin älykaiuttimia voi käyttää vakoiluun ja tietojen urkintaan haittasovelluksien kautta.

Googlen älykaiuttimien tietoturva-aukkoa on voitu käyttää salakuunteluun.

22.10.2019 16:00

Googlen ja Amazonin älykaiuttimia on ollut mahdollista käyttää salakuunteluun tai tietojen urkintaan, paljastaa saksalainen tutkimusyhteisö Security Research Labs viikonloppuna julkaistussa blogipäivityksessään. Molemmat yhtiöt antavat myös ulkopuolisten sovelluskehittäjien tuottaa palveluja puheella ohjattaviin älykaiuttimiinsa.

Googlen ja Amazonin mukaan aukot on nyt paikattu, kertoo esimerkiksi CNN-uutiskanava.

SRLabsin mukaan käyttäjät voivat käynnistää sovellukset tietyillä äänikomennoilla. Yleensä äänikomennoille annetaan sovellusten koodissa jokin tietty aika, jonka jälkeen sen käyttö loppuu. SRLabsin tutkijat kuitenkin havaitsivat, että sovellukset on mahdollista koodata siten, etteivät ne lopetakaan kuuntelua.

Tutkijat esittelevät julkaisemallaan videolla yhtä mahdollista urkintakeinoa. Horoskooppisovellukseksi naamioitu haittasovellus ilmoittaa ensin, ettei horoskoopin luku onnistu ja hiljenee. Sammumisen sijaan sovellus pysyy kuitenkin käynnissä. Minuutin tauon jälkeen sovellus kuuluttaa, että laite on saamassa ohjelmistopäivityksen, joka käyttäjän on varmistettava salasanallaan.

Sekä Google että Amazon ovat kertoneet ZDNet-verkkolehdelle, etteivät ne koskaan kysy palvelujensa salasanoja edellä kuvattuun tapaan. Tutkijoiden mukaan monet käyttäjät eivät silti välttämättä erottaisi huijausta aidosta Googlen tai Amazonin ilmoituksesta. Salasanojen sijasta käyttäjältä saatettaisiin kysyä myös esimerkiksi pankkitietoja.

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun älykaiuttimista on löydetty vastaavia aukkoja. Google ja Amazon eivät selvästikään ole pystyneet paikkaamaan kaikkia mahdollisia hyökkäyskeinoja.

Applen laitteissa vastaava hyökkäys ei onnistu, sillä yhtiö ei anna ulkopuolisille sovelluskehittäjille samanlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa laitteen toimintaan.

Alla olevalla videolla SRLabs esittelee urkintaa Googlen älykaiuttimella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?