Facebookin oma virtuaaliraha, eli kryptovaluutta libra, on entistä suuremmissa vaikeuksissa. BBC:n näkemä G7-maiden raporttiluonnos arvostelee voimakkaasti kaikenlaisia libran tapaisia kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu perinteiseen valuuttaan. Tällaisista kryptovaluutoista käytetään nimitystä stablecoin.
BBC:n mukaan tällä viikolla talousministereille jaettavassa raportissa aiotaan varoittaa ottamasta käyttöön libran tapaisia valuuttoja ennen kuin niiden kehittäjät ovat todistaneet valuuttojen olevan turvallisia. Valuutat nähdään uhkana globaalille talousjärjestelmälle.
Raporttiluonnoksen mukaan viranomaiset eivät välttämättä hyväksy näitä uusia kryptovaluuttoja, vaikka niiden tukijat ryhtyisivät toimiin huolien tyynnyttämiseksi. Luonnoksessa korostetaan, että tukijoiden on oltava laillisesti päteviä, kuluttajia suojelevia ja niiden on pystyttävä estämään valuutan käyttö rahanpesussa tai terrorismissa.
Facebookin kesäkuussa julkaisema libra on herättänyt huomattavaa kritiikkiä alusta alkaen. Suuri ongelma on Facebook itse, joka on toistuvasti syyllistynyt käyttäjiensä yksityisyyden loukkaamiseen. Tämän vuoksi moni ei usko sen kykyyn tai haluun varmistaa libran turvallisuutta.
Ranska ja Saksa päättivät syyskuussa estää libran syyttäen Facebookia valtioiden suvereniteetin rikkomisesta ja taloudellisten riskien aiheuttamisesta.
Ranskan ja Saksan lisäksi G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Italia ja Japani. Ne ilmaisivat huolensa librasta jo heinäkuussa sanoen sen synnyttävän vakavia teknisiä ja poliittisia ongelmia.
Äskettäin useampi libraa aluksi tukenut taho on vetäytynyt hankkeesta. Niiden joukossa ovat luottokorttiyhtiöt Mastercard ja Visa.