Pieni teksti paljastaa: iPhonesi voi vuotaa tietoja Kiinaan

Julkaistu:

Apple
Syvältä Safari-selaimen asetuksista löytyvä teksti paljastaa, että Apple luovuttaa tietoja selaimen käytöstä viranomaisten kanssa yhteistyötä tekevälle kiinalaisyhtiölle.
Applen iPhone-puhelimien Safari-nettiselain lähettää ilmeisesti joitakin tietoja käyttäjien vierailemista verkkosivustoista kiinalaiselle Tencent-yhtiölle, kertoo Reclaim the net -sivusto.

Yksityiskohta mainitaan Safari ja tietosuoja -sivulla, joka löytyy iPhone-puhelimista seuraamalla reittiä Asetukset > Safari > Tietoja: Safari-haku ja tietosuoja > Lisätietoja > Safari.

Sivulla selitetään muun muassa iPhonen Safari-selaimen asetuksien ”Varoitus vilpillisestä sivustosta” -toimintoa:

– Ennen kuin siirryt verkkosivustolle, Safari voi tarkistaa, onko verkkosivusto vilpillinen lähettämällä verkkosivuston osoitteesta laskettuja tietoja Google Safe Browsing- ja Tencent Safe Browsing -palveluihin. Nämä suojatun selailun tarjoajat voivat myös kirjata ip-osoitteesi, sivulla kerrotaan.

Verkkosivun ip-osoitteesta voi päätellä esimerkiksi käyttäjän sijainnin ja tietoja on mahdollista käyttää käyttäjän tunnistamiseen eri laitteilla. Tencent-yhtiö tekee kotimaassaan yhteistyötä Kiinan valtion kanssa ja sensuroi muun muassa WeChat-palvelun keskusteluja.

IP-osoitteiden välittämisen laajuudesta Googlelle ja Tencentille sekä sen alkamisen ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta joidenkin käyttäjien mukaan muutos olisi tehty Safarin ohjeisiin jo viime helmikuussa, kertoo Reclaim the net.

”Varoitus vilpillisestä sivustosta” -toiminto on iPhone-puhelimissa päällä oletuksena, mutta käyttäjä voi ottaa sen itse pois päältä. Myös tämä voi vaarantaa puhelimen turvallisuuden, sillä tällöin Safari-selain ei enää varoita mahdollisesti vaarallisista verkkosivuista.

Safari-selaimen käyttöä on myös vaikea kokonaan välttää esimerkiksi lataamalla puhelimeen kolmannen osapuolen selain, sillä sovellukset avaavat niiden kautta jaetut nettilinkit oletuksena Safari-selaimella.

Apple on korostanut puolustavansa käyttäjien oikeutta yksityisyyteen, ja käyttänyt väitettä esimerkiksi kilpailussa Googlea ja Android-käyttöjärjestelmää vastaan.

Yhtiö on kuitenkin aiemminkin antanut periksi Kiinan vaatimuksille, esimerkiksi piilottamalla Taiwanin lipun emoji-kokoelmasta sekä poistamalla Hongkongin protestoijille tarkoitetun sovelluksen sovelluskaupastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt