Yli 300 000 televisiota Suomessa pimenee – katso kanavaa 21 tai 24, niin tiedät toimiiko oma laitteesi

Julkaistu: , Päivitetty:

Digi-tv
Vanha lähetystapa katoaa lähivuosina. Oman television toimivuus ainoaksi jäävän tekniikan kanssa on helppo tarkistaa.
Suuri osa suomalaisten televisioista lakkaa toimimasta lähivuosina. Antennitelevisioverkoissa siirrytään käyttämään yksinomaan dvb-t2-lähetystekniikkaa, joka on teräväpiirtolähetysten edellytys. Vanhemmat televisiot eivät ole sen kanssa yhteensopivia.

Muutos koskee ainoastaan kotitalouksia ja kesämökkejä, joissa televisiota katsotaan antenniverkosta. Kaapeliverkossa olevat televisiot jatkavat toimintaansa normaalisti jatkossakin.

Oman television tai digiboksin toimivuus uuden tekniikan kanssa on helppo testata nykyisellään toimivassa laitteessa, jossa kanavapaikkoja ei ole järjestelty uudelleen.

Jos olet DNA:n jakeluverkossa ja kanavapaikalla 21 näkyy TV1, televisio on yhteensopiva hd-lähetysten kanssa. Jos taas olet Digitan jakeluverkossa ja kanavapaikalla 24 näkyy Nelonen, televisio on niin ikään yhteensopiva.

Tämä edellyttää, että laitteeseen on viritetty kanavat, niiden paikkoja ei ole muutettu ja antenni on kunnossa.

Näillä kanavapaikoilla ovat edellämainittujen kanavien hd- eli teräväpiirtoversiot, joita ei näy vanhemmalla dvb-t-lähetystekniikalla. Myös antenniverkon maksulliset kanavat näkyvät ainoastaan dvb-t2-yhteensopivilla vastaanottimilla.

Tällä hetkellä ilma-antennitelevisiota jakelevat DNA (vhf-taajuudet) sekä Digita (uhf-taajuudet). DNA:n verkossa näkyvät muun muassa myös kanavapaikoilla 21 Ylen TV1 HD ja paikalla 22 TV2 HD.


Tekniikan kanssa yhteensopivat laitteet tulisi teoriassa varustaa antenna ready hd -logolla. IS Digitodayn havaintojen mukaan niitä ei kuitenkaan juuri viljellä uusissakaan laitteissa.

Silti suurin osa uusista televisioista on varustettu virittimellä, joka mahdollistaa hd-lähetysten katselun sekä kaapeli- että antenniverkossa. Asian voi halutessaan tarkistaa myyjältä uutta laitetta ostettaessa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on pyrkinyt valistamaan ihmisiä muutoksesta aktiivisesti.
Tästä huolimatta Helsingin Sanomat laski, että vielä elokuussa 350 000 televisiota Suomessa oli liian vanhoja uuden lähetystekniikan vastaanottamiseen. Näihin kotitalouksiin tarvitaan uusi televisio tai vähimmillään digiboksi.

Alun perin siirtymän piti tapahtua 31.3.2020, mutta sitä lykättiin vähintään vuodella Ylen ja DNA:n riitauduttua ja siirryttyä käsittelemään asiaa oikeudessa. Siirtymän uutta ajankohtaa ei ole vahvistettu. Traficomin mukaan se tapahtuu ”lähivuosina”.
Juttuun tehty korjauksia klo 14.00: Tarkistusohjeet annettu myös Digitan jakeluverkossa oleville katsojille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt