Sony julkaisee PlayStation 5 -pelikonsolin jouluna 2020 - Digitoday - Ilta-Sanomat

Playstation 5 tulee ensi vuonna – tämä kaikki tiedetään nyt

Sony tulee Playstation 5:llä ensi vuoden joulumarkkinoille.

Julkaistu: 9.10.2019 16:00

PlayStation 5 tulee myyntiin jouluksi 2020. Mutta Sony kertoi myös uutisia laitteen peliohjaimesta ja valotti muita yksityiskohtia Wired-lehdelle.

Japanilainen viihde-elektroniikan yhtiö Sony paljasti tiistaina, että seuraava Pleikkari on nimeltään PlayStation 5. Konsoli tulee myyntiin jouluksi vuonna 2020.

Sony Interactive Entertainmentin toimitusjohtaja Jim Ryan kertoi blogissa tietoja myös PS5:n peliohjaimesta. Sen nimeä johtaja ei vahvistanut, mutta hänen mukaansa ohjain lisää pelaamisen immersiota eli todellisuuden illuusiota kosketuksen avulla. Haptinen palaute korvaa aiemman värinäpalautteen. Tarkoitus on, että esimerkiksi autolla törmääminen tuntuisi kädessä erilaiselta kuin vaikkapa lätkäpelaajan taklaaminen.

Toinen ohjaimen uutuus kulkee nimellä adaptive triggers eli sopeutuvat liipaisimet. Ohjaimen tutussa paikassa olevat L2/R2-liipaisimet voivat muuttaa vastustaan niin, että vaikkapa jousipyssyn virittämisen tuntee sormissa.

Sonyn seuraavan konsolin kehityksestä on tiedetty viime huhtikuusta lukien. Sonyn Wired-lehdelle antamien lisätietojen mukaan ohjain tukee usb-c-liitäntää ja sisältää isomman akun.

Myös PS5:ssä on asema bluray-levyille, mitä osa ostajakunnasta voi pitää vanhahtavana pelien ja muun sisällön ostamisen ollessa suurelta osin digitaalista. Wired-lehti huomauttaa, että pelejä ei itse asiassa pelata levyiltä, vaan pelien asentaminen konsolin ssd-levylle on aina pakollista. Pelejä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse asentaa kokonaan, ja esimerkiksi vain moninpeliosion asennus voi olla mahdollista.

Konsolin ssd-levyä kehutaan paitsi nopeaksi, myös tehokkaaksi. Se tarkoittaa, että levylle tallennettavat päällekkäiset tiedot voidaan minimoida tilan säästämiseksi. Mikäli pelinkehittäjät ottavat siitä kaiken irti, se voi näkyä esimerkiksi entistä isompina pelimaailmoina tai vähemmän tilaa vievinä peleinä.

Niin sanottu ray tracing, eli säteenseuranta, on tekniikka grafiikan parantamiseksi etenkin valaistuksen osalta. Pc-pelaajien keskuudessa kohistu uudistus on tulossa myös PS5:een. Sony korosti, että konsoli osaa hoitaa säteenseurannan suoraan laitteistotasolla ilman päälle liimattua ohjelmistoviritystä.

Konsolin ulkonäköä tai hintaa ei ole vielä paljastettu, mutta sen käyttöliittymä on menossa kokonaan uusiksi. Luvassa on enemmän tietoa esimerkiksi pelien senhetkisistä moninpelisessioista, jotta peliä ei tarvitsisi käynnistää asian tarkistamiseksi.

PS5 on saamassa vastaansa Microsoftin Project Scarlet -koodinimellä kulkevan pelikonsolin. Ensi vuonna ilmestyvä konsoli on Microsoftin mukaan neljä kertaa nykyistä tehokkaampi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?