Linuxin kehittäjä Linus Torvalds kehuu Microsoftia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Linus Torvaldsilta kysyttiin mielipidettä Microsoftista – vastaus oli todellinen yllätys

Linus Torvalds puhuu nyt Microsoftista arvostavaan sävyyn.

Julkaistu: 9.10.2019 7:00

Usein raivoisasti esiintynyt Linus Torvalds suorastaan mairittelee Microsoftia ZDNetin haastattelussa.

Linux-käyttöjärjestelmän suomalainen isä Linus Torvalds saattaa olla viimeinen ihminen, jolta odottaisi kuulevansa kehuja Microsoftille. Näin kuitenkin kävi, kun ZDNet kysyi häneltä Microsoftin suhteesta Linuxiin.

– Se koko anti-Microsoft-homma oli joskus hauskaa vitsinä, mutta ei oikeasti. Nykyään he ovat itse asiassa paljon ystävällisempiä. Keskustelen Microsoftin insinöörien kanssa eri konferensseissa, ja minusta tuntuu, että kyllä, he ovat muuttuneet, ja insinöörit ovat tyytyväisiä. Ja he ovat todella tyytyväisiä työskennellessään Linuxin parissa. Joten jätin sikseen kaiken Microsoft-vastaisuuden, Torvalds lausui ZDNetille Portugalin Linux Plumbers Conferencessa.

Suljetun koodin valtias Microsoft oli vuosikaudet sotajalalla yhteen avoimen koodin esitaistelijan Linux-käyttöjärjestelmän kanssa. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Steve Ballmer kutsui Linuxia syöväksi.

Sittemmin Microsoft on vaihtanut kurssia ja suorastaan syleillyt Linuxia eri yhteyksissä. Microsoft esimerkiksi toi Linux-jakeluita Windowsin kauppapaikkaansa ja on käyttänyt Linuxia osana Azure-pilviratkaisuaan.

Lue lisää:

ZDNetin mukaan Torvalds ja muut tapaamisessa mukana olleet Linuxin kärkikehittäjät olivat samaa mieltä, että Microsoft kyllä haluaa hallita Linuxia. Siihen yhtiöllä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, koska Linux ei avoimuutensa vuoksi ole minkään yhden tahon hallittavissa.

Linus Torvaldsilta on totuttu kuulemaan paljon räväkämpiä kommentteja teknologiayhtiöitä ja muita tahoja kohtaan. Joskus on ohjelmistogurulla jopa keskisormi heilahtanut.

Vuosi sitten Torvalds kuitenkin ilmoitti pitävänsä tauon Linuxin kehitystyöstä parantaakseen käytöstään.

– Epäkunnioittavat hyökkäykseni sähköposteissa ovat olleet sekä epäammattimaisia että aiheettomia. Erityisesti silloin, kun tein asioista henkilökohtaisia. (...) Tajuan nyt, että se ei ollut OK, ja olen todella pahoillani, Torvalds sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?