Trump veti töpselin irti, ohjelmistot pimenevät Venezuelassa

Amerikkalaisista ohjelmistoyhtiöistä on tullut maan ulkopolitiikan väline. Adoben ohjelmat lakkaavat toimimasta loppukuusta Venezuelassa.

Ohjelmistoyhtiö Adobe sanoo sulkevansa venezuelalaisten käyttäjien tilit Donald Trumpin määräyksestä.

8.10.2019 12:27

Amerikkalainen ohjelmistoyhtiö Adobe sulkee kaikkien venezuelalaisyhtiöiden Adobe-tilit. Toimenpide on seurausta Yhdysvaltain maata kohtaan asettamista pakotteista. Asiasta kirjoittaa The Verge.

Adobe on etenkin yritysmaailmassa paljon käytetty yhtiö, jonka tuotteisiin kuuluvat muun muassa Acrobat-pdf-käsittelyohjelma, Photoshop-kuvankäsittelyohjelma, Premiere-videoeditori sekä nykyään myös pilvipalveluita. Nämä on nykyisin sidottu Adobe-käyttäjätiliin.

Adoben venezuelalaisille asiakkailleen lähettämässä sähköpostissa kerrotaan, että kyse on presidentin asetuksesta 13884 (pdf), joka kieltää kaupankäynnin maan kanssa.

Adobe myy ohjelmistojaan suurilta osin tilauspalveluna. Koska kyse on presidentin määräyksestä, asiakkaille ei anneta myöskään hyvitystä keskeytettävistä ohjelmistotilauksista. Asiakkailla on lokakuun 28. päivään asti aikaa ladata tiedostonsa talteen yhtiön pilvipalvelusta. Sen jälkeen tilit suljetaan.

Antamassaan kommentissa yhtiö sanoi tottelevansa USA:n hallinnon määräyksiä ja pahoitteli asiakkaille koituvaa haittaa. Adoben asema on erityisen vahva mediateollisuudessa, joten pakotteet saattavat vaikuttaa muun muassa lehtien julkaisemiseen.

Määräys sulkea venezuelalaisten Adobe-tilit vahvistaa sen, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis käyttämään maan teknologiayhtiöitä ulkopolitiikkansa tekemiseen.

USA:n kauppaministeriö asetti toukokuussa kiinalaisyhtiöt Huawein ja ZTE:n mustalle listalleen, mikä esti niiden kaupankäynnin amerikkalaisyhtiöiden kanssa. Tämän myötä Huawein uusi Mate 30 -huippupuhelin jäi ilman Googlen Androidia.

Pakotteiden myötä Huawein uutuuspuhelimen odotetaan floppaavan länsimaissa. Myös yhtiön markkinaosuuden uskotaan kutistuvan, kun sen tulevat puhelimet eivät enää saa Googlen palveluja.

Trumpin määräys herättää kysymyksen myös tilauksena ostettavien ohjelmistojen käyttövarmuudesta. Esimerkiksi Microsoft ja Adobe myyvät nykyään mielellään ohjelmistojaan tilauspohjaisesti, jolloin niiden käyttölisenssi tarkistetaan ohjelmaa käynnistettäessä. Tämä antaa ohjelmistotoimittajalle mahdollisuuden estää ohjelman toiminta milloin tahansa.

Tilausmalli on ohjelmistoyrityksille kannattava ja tuo jatkuvan rahavirran. Ero on suuri verrattuna aiempaan malliin, jossa ohjelmisto ostettiin kertaostoksena ja se päivitettiin myöhemmin uudempaan versioon, mikäli tarvetta ilmeni.

Teknologiayhtiöiden käyttäminen osana talouspakotteita saattaa myös johtaa tilanteeseen, jossa amerikkalaisyhtiöiden merkitys vähenee muun maailman alkaessa etsiä vaihtoehtoja. Omasta vaikutusvallastaan huolestuneet Microsoft ja Google ovat vastustaneet Trumpin tapaa tehdä politiikkaa ohjelmistoyhtiöitä käyttäen. Myös Nokia on varoittanut pakotteiden seurauksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?