”Antaa Trumpille luvan levittää valheita” – Facebookille kovia syytöksiä - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Antaa Trumpille luvan levittää valheita” – Facebookille kovia syytöksiä

Facebookin kerrotaan muuttaneen sääntöjään sen jälkeen, kun toimitusjohtaja Mark Zuckerberg vieraili Valkoisessa talossa.

Donald Trumpin Facebookiin ostamien mainosten väitteet eivät pidä paikkansa, kertovat faktantarkastajat.

8.10.2019 10:17

Sosiaalinen media on amerikkalaispoliitikoille yhä tärkeämpi mainoskanava perinteisen median rinnalla. Marketwatch kertoi presidentti Donald Trumpin käyttäneen pelkästään yhden viikon aikana syyskuun lopussa 2 miljoonaa dollaria Facebook-mainoksiin, joilla hyökättiin demokraattien kongressissa aloittamaa virkasyytemenettelyä vastaan.

Trumpin ostamat mainokset ovat joutuneet Yhdysvalloissa outoon valoon sen jälkeen, kun julkisuuteen päätyi tieto Facebookin mainossääntöihin ilmestyneestä porsaanreiästä. Vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeisen Venäjä-skandaalin myötä sääntöjään tiukentanut yhtiö valvoo nykyisin aiempaa tarkemmin palvelussa julkaistujen mainosten taustoja ja väitteiden paikkansapitävyyttä.

Mother Jones -aikakauslehden mukaan yhtiö on kuitenkin sisällyttänyt sääntöihinsä poikkeuksen, joka sallii tunnettujen poliitikkojen julkaista mainoksiaan sisällöstä riippumatta. Lehden mukaan Trumpin kampanjatiimi on viime aikoina julkaissut useita Facebook-mainoksia, joissa esitetään valheellisia väittämiä liittyen meneillään olevaan Ukraina-skandaaliin ja Trumpin poliittisen vastustajaan Joe Bideniin.

Mainoksissa on esimerkiksi väitetty Bidenin luvanneen Ukrainalle miljardi dollaria, jos hänen poikaansa maassa tutkineelle syyttäjälle annetaan potkut. Tällaisesta ei kuitenkaan ole olemassa näyttöä. Faktantarkistusta tekevän Politifact-sivuston mukaan aiemmin varapresidenttinä toimineen Bidenin ei tiedetä ajaneen Ukrainassa poikansa etua.

Facebookin kerrotaan muuttaneen Trumpin ja muiden poliitikkojen mainontaa koskevaa kohtaa säännöissään viime viikolla sen jälkeen, kun yhtiön johtaja Mark Zuckerberg vieraili Valkoisessa talossa keskustelemassa Trumpin kanssa CNBC kertoo.

Yhtiön edustaja kuitenkin väittää Mother Jonesille, että käytäntö olisi ollut samanlainen jo aiemmin, ja että muutos tarkoittaisi vain olemassa olevan toimintamallin päivittämistä sääntöihin asian selventämiseksi.

Facebook perustelee Trumpin oikeutta julkaista haluamiaan mainoksia sillä, että niiden sisältö on peräisin suoraan Trumpin kampanjakoneistolta. Vuoden 2016 vaalien skandaalin ytimessä oli se, että Venäjä oli ostanut palveluun omia poliittisia mainoksiaan välikäsien kautta.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä senaattori Elizabeth Warren vaatii Facebookilta selitystä. Warrenin mukaan Trump on onnistunut julkaisemaan Facebookissa valheita sisältäviä mainoksia joita tv-kanavat eivät ole suostuneet lähettämään.

– Toisin sanoen Facebookille on nyt okei julkaista poliittisia mainoksia, joiden tiedetään sisältävän valheita, Warren kirjoittaa Twitter-tilillään.

– Trump ja Zuckerberg tapasivat Valkoisessa talossa kaksi viikkoa sitten. Mistä he puhuivat? hän kysyy toisessa viestissä.

Warrenin ja Facebookin välit ovat jo ennestään kireät. Sosiaalisen median jätin valta-asemasta huolestunut Warren on sanonut presidentiksi päästessään määräävänsä sen ja muita it-alan suuryrityksiä pilkottavaksi.

Hiljattain julkisuuteen vuotaneella nauhalla Zuckerberg kutsui Facebookin sisäisessä tilaisuudessa Warrenin presidenttiyttä yhtiön olemassaoloa uhkaavaksi asiaksi. Asian toi julkisuuteen The Verge.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?