Reutersin lähde: Yksi Niinistön ja Trumpin keskustelunaiheista paljastui – Nokia saa suitsutusta Yhdysvalloissa

Julkaistu:

5g
Sauli Niinistö ja Donald Trump keskustelevat 5g-teknologiasta tänään Valkoisessa talossa.
5g-mobiiliverkkoteknologia on yksi keskustelunaiheista Suomen ja Yhdysvaltojen presidenttien tämänpäiväisessä tapaamisessa, kertoo Reuters. Uutistoimiston lähteenä oli vanhempi USA:n hallinnon virkamies.

Donald Trumpin ja Sauli Niinistön keskustelussa odotetaan käsiteltävän vaihtoehtoja kiinalaisen Huawen verkkotekniikalle. Yhdysvaltain kappaministeriö on asettanut Huawein mustalle listalle vakoiluepäilyjen vuoksi.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei kiinalaisyhtiö saa käydä kauppaa amerikkalaisyritysten kanssa ilman erillislupaa. Sen puhelimien myyminen Yhdysvalloissa on lopetettu, eikä se saa osallistua verkkojen rakentamiseen.

– Suomi on Nokian kotimaa, joka on kehittänyt nopeasti 5g-teknologiaa, joka joka on vähintään samalla tasolla kuin Huawein [ja toisen kiinalaisyrityksen] ZTE:n vastaava. Se on varteenotettava vaihtoehto maille, joille kansalaisten yksityisyys sekä verkkojen ja kriittisen infrastruktuurin turvallisuus on tärkeää, nimettömänä pysytellyt virkamies kommentoi Reutersille.

Nokian tuoteportfolioon kuuluu myös amerikkalaista alkuperää olevaa verkkotekniikkaa. Yhtiö osti vuonna 2015 ranskalaisen Alcatel-Lucentin, joka oli syntynyt amerikkalaisen Lucentin ja ranskalaisen Alcatelin fuusioissa vuonna 2006. Lisäksi tunnettu amerikkalainen Bell Labs -kehityslaboratorio on nykyisin osa Nokiaa.

USA:n hallinnon virkamies sanoi Huawein ja ZTE:n mahdollistavan ”3 miljoonan muslimin” keskitysleirin, millä tämä viittasi Kiinan valtion uiguurivähemmistöönsä kohdistamaan sähköiseen urkintaan.

USA on painostanut liittolaisiaan luopumaan kiinalaisyhtiöiden tekniikasta. Australia ja Uusi-Seelanti ovat ilmoittaneet hylkäävänsä kiinalaisyhtiön. Euroopan maista Britannia ja Saksa ovat kuitenkin jättäneet oven auki Huaweille.

Huawei on pakotteiden myötä väläytellyt mahdollisuuksia lisensoida 5g-tekniikkaansa jollekin ulkomaalaisyhtiölle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt