Trump kysyi Ukrainan presidentiltä ”Crowdstrikestä” ja ”palvelimesta” – salaliittoteoria paljastaa Trumpia kalvavan epäilyn

Julkaistu:

Trump
Donald Trump pyysi kohua herättäneessä puhelussa Ukrainan presidentiltä tietoja CrowdStrikestä ja palvelimesta. Erikoinen pyyntö perustuu salaliittoteoriaan viime presidenttivaalien ajalta.
Tärkeänä syynä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia vastaan nostetussa virkarikostutkinnassa on hänen ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyiä tutkimaan demokraattien mahdollisen presidenttiehdokkaan Joe Bidenin ja tämän Hunter-pojan toimia.
Se ei ollut kuitenkaan ensimmäinen asia, mitä Trump Zelenskyiltä puhelun aikana pyysi. Yksi Trumpin kannalta raskauttavimpia kohtia puhelussa on tapa, jolla Trump pyytää Ukrainan presidentiltä palvelusta.

Zelenskyi mainitsee ensin Ukrainan olevan valmis ostamaan Yhdysvalloilta lisää Javelin-panssarintorjuntaohjuksia. Trump oli keskeyttänyt Ukrainalle myönnetyn sotilaallisen avun viikko ennen puhelua.

– Tahtoisin, että teet meille kuitenkin palveluksen, Trump sanoo seuraavaksi Valkoisen talon julkaisemassa puhelinkeskustelussa.

Tämän jälkeen Trump selittää toiveensa hieman sekavasti.

– Toivoisin sinun selvittävän, mitä tapahtui tämän Ukrainan tilanteen kanssa, puhutaan CrowdStrikestä... Arvaan, että sinulla on yksi varakkaista ihmisistäsi... Palvelin, he sanovat, että Ukrainalla on se. Paljon asioita tapahtui, se koko tilanne, Trump selittää.

Hän kehottaa Zelenskyitä olemaan asiasta yhteydessä Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barriin.

Trump uskoo yhä Putinia

CrowdStrike on yhdysvaltalainen tietoturvayhtiö, mutta mitä tekemistä sillä on Ukrainan ja siellä sijaitsevan palvelimen kanssa? Kyse on vuoden 2016 presidentinvaaleihin liittyvästä salaliittoteoriasta, johon Trump vaikuttaa edelleen uskovan, vaikka se on osoitettu jo perättömäksi.

Vaalien alla Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen vaaliorganisaation DNC:n palvelimille murtauduttiin. Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatiot ovat syyttäneet iskusta Venäjän armeijan alaisuudessa toimivaa hakkeriryhmää, jonka tarkoituksena oli tukea republikaanien ehdokkaana ollutta Trumpia.
Venäjä on kiistänyt syytteet.

Demokraatit palkkasivat CrowdStriken tutkimaan tietomurtoa. Salaliittoteorian mukaan tietoturvayhtiö ja demokraatit saivat selville todellisen murron tekijän, joka ei ollut Trumpia auttava Venäjä, kertoo Business Insider -verkkolehti. Sen sijaan että tiedot olisi luovutettu FBI:lle, todisteet sisältävä palvelin väitetysti piilotettiin viranomaisilta – ja Trumpin käsityksen mukaan juuri Ukrainaan.

Todellisuudessa CrowdStrike luovutti löytönsä FBI:lle. Yhden palvelimen sijasta kyseessä oli 140 palvelinta, joista useat sijaitsivat pilvipalveluissa, jotka poistettiin käytöstä hakkereiden torjumiseksi. Lisäksi DNC joutui vaihtamaan noin 180 tietokonetta puhdistaessaan järjestelmiään hyökkäyksen jäljiltä.

FBI:n asiantuntijat eivät siis voineet kantaa ulos yhtä palvelinta tutkittavakseen, sillä todisteet olivat ympäri verkkoa operaation tietoliikenteen jättäminä digitaalisina sormenjälkinä.

Trumpin puhelu todistaa siis, ettei hän vieläkään usko tiedustelutietoja, joiden mukaan Venäjä olisi tukenut häntä vaalivoittoon verkkoiskujen avulla. Esimerkiksi viime vuoden kesänä Helsingissä Trump vaikutti pitävän Venäjän presidentti Vladimir Putinin vakuutteluja Yhdysvaltojen tiedustelua uskottavampana.