Zürichin teknillisessä yliopistossa kehitettiin taipuva akku - Digitoday - Ilta-Sanomat

Taipuva näyttö oli vasta alkua: Tämä akkukeksintö voi muuttaa kaiken

Zürichin yliopistossa kehitettyä akkua tutkijoiden mukaan voi venyttää, taivuttaa ja kiertää virran katkeamatta.

Zürichin yliopistossa kehitettyä akkua tutkijoiden mukaan voi venyttää, taivuttaa ja kiertää virran katkeamatta.

Julkaistu: 26.9.2019 7:00

Kaikille tuttu akkutekniikka on muuttumassa joustavaksi. Keksinnön kaikkia mahdollisia seurauksia on vaikea ennustaa.

Muun elektroniikan kehittyessä, perinteiset litiumioniakut näyttäytyvät usein vanhanaikaisina ja joustamattomina...kirjaimellisestikin. Nyt siihen voi olla luvassa muutos, Zürichin teknillinen yliopisto kertoo.

Tiedotteen mukaan professori Markus Niederberger tiimeineen on kehittänyt taipuvan litiumioniakun prototyypin. Akkua voi venyttää, taivuttaa ja kiertää virran katkeamatta, Cnet lainaa yliopistoa.

Prototyypin rakenne mukailee muuten kaupallisia akkuja, mutta Niederbergerin mukaan kukaan ei ollut aiemmin käyttänyt pelkästään taipuvia komponentteja niin järjestelmällisesti kuin he ovat tehneet.

Taipuvat akut eivät ole täysin uusi konsepti, vaan sellaisia on tutkittu ja kehitelty useita vuosia.

Näytön taipuminen Galaxy Fold -puhelimen tavoin on vasta alkua. Jos muut komponentit saadaan myös taipumaan, se mahdollistaisi uusien puhelimien lisäksi kokonaan uusia tuotteita esimerkiksi älyvaatteiden saralla. Professori Niederberger pitää mahdollisena akun neulomista suoraan kankaaseen ja mainitsee muista potentiaalisista tuotteista esimerkiksi rullattavat tietokonenäytöt.

Zürichin tutkijoiden yhtenä merkittävänä haasteena on keksiä uudenlainen tapa akun sinetöimiseksi pitkiksi ajoiksi. Ilman sellaista ratkaisua keksintöä ei kannata odottaa kaupallisesti saataville.

Etuna on se, että akun vuotaessa siitä ei pääse ulos haitallisia aineita toisin kuin nykyisistä akuista.

Tuoreimmat osastosta