Cisco omistaa Applen käyttämän iOS-nimen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tiesitkö: Apple ei omista yhtä tunnetuimmista tavaramerkeistään

Apple ei omista puhelimissaan toimivan käyttöjärjestelmän iOS-nimeä.

Applen iPhonejen iOS-käyttöjärjestelmän nimi ei ole sen oma. Yhtiö alkoi käyttää varattua nimeä omin luvin, kunnes taipui sopimukseen.­

22.9.2019 16:00

IPhonesta ja monista muista Applen mobiililaitteista tuttu käyttöjärjestelmä kantaa nimeä, jota Apple ei omista. Asiasta muistutti suomalainen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen Twitterissä .

– On helppo unohtaa, että IOS on Ciscon omistama tavaramerkki, Hyppönen kirjoitti monien kommentoijien yllätykseksi.

Tämä on kuitenkin täyttä totta. Apple ei omista oman käyttöjärjestelmänsä nimeä. Apple itsekin myöntää tämän oikeudellisissa lausekkeissaan: ”IOS on Ciscon tavaramerkki tai rekisteröity tavaramerkki Yhdysvalloissa ja muissa maissa ja sitä käytetään lisenssillä”.

Taustalla on historia, josta suuri yleisö on pitkälti täysin tietämätön. Cisco IOS (Internetwork Operating System) on verkkolaitevalmistajan käyttöjärjestelmä, joka oli olemassa ennen ensimmäistäkään Applen iPhonea.

Cult of Macin mukaan Applen perustaja ja tuolloinen toimitusjohtaja Steve Jobs omi IOS-nimeä varsin röyhkeästi (joskin iOS-kirjoitusasussa). Tämä aiheutti lakiriidan Ciscon ja Applen välille. Lopulta vuonna 2010 Cisco ja Apple pääisivät sopimukseen, jossa Apple lisensoi tavaramerkin.

Ei ole tiedossa, kuinka paljon Apple maksaa Ciscolle IOS-nimestä. Hyppönen kuitenkin huomauttaa, että Cisco omistaa IOS:n lisäksi kirjoitusasun iOS, jolla Applen käyttöjärjestelmä kulkee.

Mielenkiintoisesti Ciscolla oli myös olemassa puhelin nimeltä iPhone ennen kuin Apple esitteli oman iPhonensa vuonna 2007. Tästä huolimatta Apple omistaa iPhonen tavaramerkin.

Tavaramerkkiriidat eivät ole erityisen harvinaisia teknologiapiireissä. Yksi näkyvimmistä viime vuosien nimimuutoksista nähtiin, kun Microsoft muutti pilvipalvelunsa nimen SkyDrivestä OneDriveksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?