Spotifyssa on kiertotie saada tilaus halvalla – nyt sitä alettiin valvoa

Julkaistu:

Yksityisyys
Spotifyn uudet käyttöehdot vaativat käsin annettuja tai puhelimen paikannustoiminnolla kerättyjä paikkatietoja perhetilien väärinkäytön estämiseksi.
Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn elokuussa uusitut käyttöehdot sisältävät kohdan, jonka perusteella yhtiö ottaa itselleen oikeuden paikantaa käyttäjä aika ajoin.

Uutispavelu Cnetin mukaan kyse on siitä, että Spotify haluaa karsia perhetilauksen väärinkäyttäjiä. Suomessa noin 15 euroa kuukaudessa maksava perhetilaus mahdollistaa kuudelle ihmiselle palvelun samanaikaisen käytön, mikä on merkittävästi halvempaa kuin yksittäiset tilaukset.

Perhetilauksen edellytyksiin kuuluu, että kaikki käyttäjät asuvat samassa osoitteessa. Tilausmalli houkuttelee kuitenkin kimppatilauksiin muidenkin kuin perheenjäsenten kanssa.

Spotifyn käyttöehdot edellyttävät, että Perhe-Premium-lisätilin pääkäyttäjän on vahvistettava kotiosoitteensa. Tämän jälkeenkin Spotify saattaa pyytää vahvistamaan osoitteen ajoittain uudelleen kelpoisuusehtojen täyttymisen varmistamiseksi.

Tämä on herättänyt epäilyksiä siitä, että Spotify alkaa seurata käyttäjiään. Spotify saa myös käyttäjiensä asuinpaikan tietoonsa palvelun käyttöönoton yhteydessä.

Spotify korostaa IS Digitodaylle antamassaan lausunnossa olevansa tarkka käyttäjiensä tietojen ja yksityisyyden suhteen.

– Pyydämme uuden Perhe-Premium-tilauksen hallinnoijaa kertomaan kotiosoitteensa Google Mapsia käyttäen. Meille luovutettu tieto salataan ja käyttäjä voi halutessaan sitä muuttaa. Tietoa kysytään perhetilin luomisen yhteydessä ja sitä käytetään ainoastaan tähän tarkoitukseen, sanoi Spotifyn nimettömänä pysytellyt edustaja sähköpostitse.

– Kun tilin omistaja kutsuu mukaan perheenjäseniä, jokaiselta uudelta käyttäjältä pyydetään vahvistus yhteisestä osoitteesta. Tämä tapahtuu Google Mapsilla tai sallimalla puhelimen paikannuspalvelut. Kun perheenjäsenen kotiosoite on annettu, emme tallenna sitä tai paikanna käyttäjää uudelleen, vastaus jatkui.

Puhelimen käyttäjillä on oikeus valita itse, mille sovelluksille he haluavat antaa oikeudet gps-paikannuksen käyttöön. Kun sovellus yrittää käyttää paikannusominaisuutta ensimmäisen kerran, käyttäjältä kysytään, haluaako hän sen sallia.
Spotify sai osakseen rankkaa kritiikkiä vuonna 2015, kun uudistettu musiikkisovellus pyrki pääsemään käsiksi muun muassa puhelimen kalenteriin, paikkatietoihin, mikrofoniin ja laitteilla oleviin kuviin ilman että yhtiö olisi tiedottanut asiasta etukäteen.
Spotifyn uudet käyttöehdot astuivat voimaan Suomessa 19.8.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt