Ennennäkemätön tietovuoto: lähes koko Ecuadorin väestön henkilötiedot vääriin käsiin – mukana Wikileaksin Assange - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ennen­näkemätön tieto­vuoto: lähes koko Ecuadorin väestön henkilö­tiedot vääriin käsiin – mukana Wikileaksin Assange

Vuodosta löytyy hyvin tarkkoja tietoja niin elävistä kuin kuolleistakin ecuadorilaisista.

Vuotaneiden tietojen joukosta löytyi myös Ecuadorista poliittisen turvapaikan saaneen Wikileaksin perustajan Julian Assangen tiedot.

18.9.2019 8:32

Ecuadorissa kamppaillaan ennennäkemättömän laajan tietovuodon edessä, kertoo CNN. Sen mukaan on mahdollista, että koko maan väestön tiedot ovat vuotaneet.

Yli 20 miljoonan ihmisen henkilötiedot käsittävän tietovuodon huomasi tietoturvayhtiö vpnMentor. Ecuadorin viranomaisten mukaan vuodettujen tietojen joukossa on myös huomattava määrä kuolleiden henkilöiden tietoja, sillä Ecuadorin väestö on noin 16,5 miljoonan ihmisen suuruinen.

VpnMentorin raportin mukaan vuoto löytyi 11. syyskuuta tehdyn rutiinitarkastuksen yhteydessä Miamissa sijaitsevalta palvelimelta, jonka omisti ecuadorilainen analytiikkayhtiö. Ecuadorin viranomaisten mukaan vuoto suljettiin nopeasti, mutta vahinkoa on päässyt jo tapahtumaan.

Vuodetuissa tiedoissa on merkittävä määrä tietoa ihmisistä, muun muassa näiden täydelliset nimet, synnyinajat ja -paikat, koti- ja sähköpostiosoitteet, kansalliset henkilönumerot ja veronumerot, työpaikkatietoja ja muuta. Joidenkin kohdalla mukana oli myös pankkitietoja.

Tietojen joukosta löytyi myös vuonna 2012 Ecuadorin Lontoon lähetystöön paenneen ja poliittisen turvapaikan maasta saaneen Wikileaksin perustajan Julian Assangen tiedot.

Ecuadorin viranomaiset kertovat pidättäneensä yhden vuotopalvelimen omistaneen analytiikkayrityksen työntekijöistä. Heidän mukaansa vuotoa ei saatu aikaan murtautumalla hallituksen tietokantoihin, vaan sen epäillään syntyneen valtionhallinnon entisten työntekijöiden, joilla oli edelleen pääsy tietoihin, avustuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?