Ulkopolitiikka: Suomi ei ole rajoittanut Huaweita 5G-verkon rakentamisessa – moni länsimaa empivällä kannalla

Julkaistu: , Päivitetty:

5G
Yhdysvallat, Australia, Japani ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet 5G-verkkojen rakentamisen Huawein laitteistoilla.
Suomi ei ole kieltänyt kiinalaisten teknologiayhtiöiden Huawein tai ZTE:n toimintaa eikä asettanut niille erillisiä rajoituksia, kertoo Ulkopolitiikka-lehti.

Länsimaissa moni kuitenkin suhtautuu penseästi kiinalaisia telejättejä kohtaan Kiinaa koskevien vakoiluepäilyjen vuoksi. Tämän vuoden toukokuussa esimerkiksi Yhdysvallat kielsi amerikkalaisia yrityksiä myymästä tuotteitaan Huaweille ja vaati liittolaisiaan asettamaan yhtiölle porttikiellon. Myös Australia, Japani ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet 5G-verkkojen rakentamisen Huawein laitteistoilla, Ulkopolitiikka kertoo.

EU-maista ainakin Belgia, Tshekki, Tanska, Norja, Puola, Ruotsi ja Britannia eivät ole vielä päättäneet, miten Huaweihin pitäisi suhtautua. Ulkopolitiikka kertoo, että Britannian digitaali-, kulttuuri-, media- ja urheiluministeriö antoi parlamentille joulukuussa 2018 raportin, jonka mukaan suurin uhka Britannian tietoliikenteeseen kohdistuu muista valtioista. Näitä ovat Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea sekä erinäiset iranilaiset toimijat.

Suomessa DNA:n ja Telian yhteinen verkkoyhtiö Suomen yhteisverkko on rakennuttanut 4G-verkkoaan Huawein tukiasemilla Itä- ja Pohjois-Suomessa, eikä yhtiö omien sanojensa mukaan ole tehnyt päätöstä 5G-toimittajasta. Lehden mukaan Elisan 5G-verkossa ainakin Tampereella ja Turussa on Huawein laitteistoa.

Digitoday kysyi asiasta Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilalta heinäkuussa. Tuolloin hän ei voinut kommentoida asiaa, koska yhtiöllä oli menossa kaupallisia keskusteluja.

– Kun ajatellaan kyberturvaa, olemme tosi tarkkoja siitä, että käytämme verkkoa itse, emmekä osta käyttöä palveluna laitetoimittajalta.

– Meillä on kyky pitää tieto- ja kyberturvan taso maksimaalisen hyvänä. Jos näillä alueilla uhkia on, meillä on nopeus ja kyky havainnoida ja reagoida tilanteisiin – juuri sen vuoksi, että käytämme itse laitteita, Mattila sanoi heinäkuussa.
Ulkopolitiikan mukaan Euroopan komissio on kerännyt EU-mailta riskiarviot 5G-verkkojen tietoturvasta. Komissio tekee jäsenmaille yhteenvedon ja mahdollisesti tekniikkaan liittyviä suosituksia vuoden loppuun mennessä. Ulkopolitiikalle puhunut ylijohtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi, että tämä määrittelee 5G:n tulevaisuuden Euroopassa.
Huawein tietoturvaa on epäilty, koska yhtiöllä on läheiset suhteet Kiinan hallintoon. Esimerkiksi Forbes-lehti kertoi heinäkuussa väitteistä, jonka mukaan kahta yhtiön entistä johtajaa määrättiin keräämään henkilökohtaisia tietoja heidän asiakkaistaan Tshekissä. Väitteiden mukaan nämä tiedot jaettiin ensin Huawein Kiinan pääkonttorille ja sitten kiinalaisille viranomaisille Prahassa.

Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet Kiinalle vakoilusta.

Juttua korjattu klo 19.09: Suomen yhteisverkko oy on rakennuttanut Huawein tukiasemilla 4G-verkkoaan, ei 5G-verkkoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt