Huawei sai vahvan liittolaisen Trumpia vastaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huawei sai vahvan liittolaisen Trumpia vastaan

Microsoftin johtaja kritisoi Trumpia epäamerikkalaisesta toiminasta

Huawei esitteli P30 Pro -lippulaivapuhelintaan IFA-messuilla Berliinissä.

9.9.2019 15:26

Kiinalainen teknologiajätti Huawei on saanut vahvan tukijan Trumpia vastaan amerikkalaisesta Microsoftista, kertoo Bloomberg.

Microsoftin ylimpään johtoon kuuluva lakiasiainjohtaja Brad Smith kritisoi presidentti Donald Trumpin hallintoa siitä, ettei se ole esittänyt riittävästi perusteita pakotteista Huaweita kohtaan.

Yhdysvaltain kauppaministeriö asetti toukokuussa Huawein mustalle listalle, mikä estää amerikkalaisyrityksiä käymästä kauppaa kiinalaisyhtiön kanssa ilman erityslupaa.

Kiellolle annettiin kolmen kuukauden jatkoaika, joka umpeutui elokuussa. Juuri ennen umpeutumista myönnettiin toinen, marraskuulle ulottuva kolmen kuukauden jatkoaika. Jatkoajan tarkoitus on ”auttaa amerikkalaisyhtiöitä sopeutumaan muuttuneeseen tilanteeseen”.

Brad Smith käytti Trumpin toiminasta ilmausta ”epäamerikkalainen”, mikä on Yhdysvalloissa raju ilmaus.

– Tuonkaltaisiin toimiin ei tulisi ryhtyä ilman vahvoja faktoja, logiikkaa ja laillisia perusteita, Smith sanoi.

Lakiasiainjohtaja sanoi myös Microsoftin pyytäneen USA:n hallinnolta perusteluja toimilleen.

– Saimme vastauksen, jonka mukaan ”toimisitte sanoin, jos tietäisitte mitä me tiedämme”. vastauksemme siihen on ollut, että kertokaa meille tietomme, niin voimme tehdä johtopäätöksen itse. Näin tämä maa toimii, Smith jatkoi.

Huawei on merkittävä Microsoftin asiakas. Niin ikään Huawein kumppanina toimiva Google on jo aiemmin ilmaissut olevansa USA:n hallinnon antamia pakotteita vastaan.

Trump väläytteli viime viikolla mahdollisuutta sulkea Huawei Kiinan ja USA:n kauppaneuvottelujen ulkopuolelle, kertoo Mobile World Live. Tähän asti USA:n hallinto on varoitellut Huaweihin liittyvistä tietoturvauhista, mutta samaan aikaan on pidetty auki mahdollisuutta sisällyttää Huawei yhdysvaltain ja Kiinan mahdolliseen ”kauppadiiliin”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?