Tiesitkö, ettei Windows 10 sammu oikeasti, kun painat nappia? Näin sammutat sen kunnolla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, ettei Windows 10 sammu oikeasti, kun painat nappia? Näin sammutat sen kunnolla

Jos haluat koneen sammuvan ihan oikeasti, pidä shift-näppäin pohjassa klikatessasi koneen sammutusvalintaa.

Julkaistu: 9.9.2019 7:00

Puhtaalta pöydältä käynnistäminen on paras tapa varmistaa päivitysten kunnollinen asennus.

Tiesitkö, että Windows 10:n sammutus sen aloitusnapin takaa löytyvän virtanapin alta ei itse asiassa sulje Windowsia kokonaan?

ZDNet kuitenkin kertoo, että normaali Windowsin sammutus tällä tavalla jättää käyttöjärjestelmän vähävirtaiseen tilaan, josta sen on nopeampi käynnistyä uudelleen.

Tästä saattaa kuitenkin koitua ongelmia, jos juuri ennen sulkemista on asentanut vaikkapa Windowsin päivityksiä. Niiden varmin asennustapa on aloittaa puhtaalta pöydältä.

On olemassa helppo konsti, jolla Windowsin saa oikeasti sammumaan kokonaan. Yksinkertaisesti pidä painettuna näppäimistön shift-painiketta samalla, kun klikkaat hiirellä Sammuta Windowsin virtavalikosta.

Jos painat virtavalikossa Käynnistä uudelleen, myös tämä suorittaa käynnistyksen puhtaalta pöydältä. On kuitenkin tyypillistä, että käyttäjä sivuuttaa vaikkapa näyttöajuripäivityksen kehotuksen uudelleenkäynnistykseen ajatellen, että hoituuhan se sitten samalla kun koneen käynnistää huomenna uudelleen.

Normaali Windowsin sulkeminen ei tarkoita, että päivitykset automaattisesti ajautuisivat solmuun. Puhdas käynnistys on kuitenkin suositeltavaa, jotta mahdolliset ongelmat voidaan minimoida.

Voit tarkistaa helposti, kuinka kauan tietokoneesi on ollut ilman todellista sammuttamista. Avaa Tehtävienhallinta (Task Manager) klikkaamalla Windowsin alapalkkia hiiren kakkospainikkeella. Valitse Suorituskyky-välilehti (performance). Näkymän alaruudussa oleva käynnissäoloaika (up time) kertoo, kauanko kone on ollut yhtäjaksoisesti käynnissä. Luku saattaa olla yllättävän suuri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?