Usb4-standardi valmistui, kaksikanavaisen tekniikan siirtonopeus 40 gigabittiä sekunnissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kaikille tuttu puhelimen ja tietokoneen liitäntä muuttuu – tällainen on uusi usb

Usb4 on nyt määrityksiltään valmis, mutta kauppaan ei kannata vielä hetkeen rynnätä.

Usb-c-liitin lienee yleisin tapa toteuttaa nopean usb4-standardin mukainen yhteys.

8.9.2019 16:00

Erittäin laajasti teknisissä laitteissa käytetty usb-tekniikka uudistuu. Tekniikkaa hallinnoiva USB Implementers Forum julkaisi usb4:n lopullisen teknisen määrityksen (pdf).

Uusi usb mahdollistaa parhaimmillaan 40 gigabitin siirtämisen sekunnissa, kun edeltävä 3.2-versio jää 20 gigabittiin. Käytännössä lisänopeus tarkoittaa esimerkiksi, että tiedostojen varmuuskopiointi sujuu entistä nopeammin tietokoneesta ulkoiselle kiintolevylle, kunhan molemmat laitteet ja myös kaapeli tukevat uusinta usb:tä.

Usb4 on yhteensopiva usb 3.2:n, usb 2.0:n ja myös Applen käyttämän Thunderbolt 3:n kanssa, ja käytettävä nopeus määräytyy pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan.

Uusi usb-versio toimii nykyisillä usb-c-tyypin kaapeleilla, mutta maksiminopeus saavutetaan vasta sille sertifioiduilla c-tyypin kaapeleilla. Kuulostaako sekavalta? Et ole yksin.

Usb4 käyttää kahta kanavaa, jotka molemmat tukevat 20 gigabitin sekuntivauhtia. Tästä syntyy 40 gigabitin huippunopeus.

Uusi usb tukee myös entistä useampaa data- ja näyttöprotokollaa. Samalla kaapelilla voi esimerkiksi välittää 4k-tarkkuuden hdr-kuvaa ja siirtää tiedostoja.

Vaikka määrityksen valmistuminen on iso askel, ei varsinaisia usb4-yhteensopivia tuotteita kannata odottaa myyntiin vielä ennen vuotta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?