Pelottava sovellus: Videosta syntyy väärennös puhelimella muutamassa sekunnissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pelottava sovellus: Videosta syntyy väärennös puhelimella muutamassa sekunnissa

Zao on viimeisin niin sanottu deepfake-sovellus ja luo hämmästyttävää jälkeä. Leukoja loksautti myös sovelluksen järkyttävä tietosuojalauseke.

Zao-sovellus vaihtaa muutamassa sekunnissa toiset kasvot videoon. Kuva iPhonen kiinalaisesta sovellkuskaupasta.

7.9.2019 7:00

Kiinalainen hupisovellus Zao on yhtäkkiä noussut äärisuosituksi Kiinan iOS-laitteiden App Storessa. Sovellus mahdollistaa leffa- ja tv-tähtien naaman vaihtamisen käyttäjän naamaan satojen elokuvien ja sarjojen kohtauksissa.

Eräs Twitter-käyttäjä on esitellyt, miten uskottavasti hän korvasi Leonardo DiCaprion vain yhdellä kasvokuvallaan ja noin kahdeksan sekunnin odottelulla.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan perjantaina julkaistu Zao aiheutti kuitenkin välittömästi myös tietosuojakohun. Sovelluksen käyttöehdoissa sanottiin alun perin, että Zao varaa ilmaisen, peruuttamattoman, pysyvän, siirrettävän ja uudelleenlisensoitavan oikeuden kaikkeen käyttäjien luomaan sisältöön. Tämän seurauksena sovellus sai nopeasti ryöpyn huonoja arvosteluita.

Kehittäjä on sittemmin muuttanut ehtojaan. Uusien ehtojen mukaan käyttäjien naamakuvia tai minivideoita ei käytetä muuhun kuin sovelluksen parantamiseen tai asioihin, joihin käyttäjät ovat ennalta suostuneet. Jos käyttäjä tuhoaa sovellukseen lataamansa sisällön, se luvatusti poistetaan myös sovelluksen käyttämiltä palvelimilta.

– Ymmärrämme huolen yksityisyydestä. Olemme saaneet palautteen, ja korjaamme ne ongelmat, joita emme ottaneet huomioon, mihin tarvitaan vähän aikaa, Zaon kehittäjät ilmoittivat.

Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole väärässä. Huhtikuussa venäläinen kasvonmuuntelusovellus FaceApp oli samanlaisessa ryöpytyksessä käyttöehdoistaan, joissa kehittäjä varasi ikuisen, ilmaisen ja peruuttamattoman oikeuden tehdä kasvokuvilla mitä haluaa.

Sovellus muistuttaa myös laajemmin deepfake-väärennöksistä ja niiden yhteiskunnallisesta vaikutuksesta. Tekniikkaa on jo pidempään käytetty naisia vastaan väärennetyissä pornovideoissa. Iso vaara on, että tällaisia erittäin uskottavia videoväärennöksiä käytetään pian myös vaikkapa poliittisessa mustamaalauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?