VR:n lippu­kauppa toimii vihdoin kuten pitää – tamperelainen Tuomas, 40, koodasi sen ilmaiseksi

VR on ottanut käyttöönsä ulkopuolisen koodaajan lisäosan, jolla vaarallisesta Flash-teknologiasta päästiin eroon lipunmyynnissä... melkein.

Tuomas Salon ilmaiseksi koodaama uusi paikanvalinta näyttää kerralla koko junan, ei vain yhtä vaunua.

6.9.2019 9:45 | Päivitetty 6.9.2019 10:30

Tamperelainen ohjelmoija Tuomas Salo teki sen, mihin VR:ltä on kulunut useita vuosia – eikä valmista ole tullut vieläkään. Hän koodasi vapaa-aikanaan nyttemmin junayhtiön verkkosivuilla toimivan ohjelmapätkän, joka suurelta osin poistaa tarpeen tietoturvaltaan vaarallisen Flash-tekniikan käyttämiseen.

Flash on ollut pitkään osa paikanvarausta VR:n lippukaupassa. Junalipun on voinut ostaa ilman Flashia, mutta halutun paikan valitseminen ei ole onnistunut. VR:ää on arvosteltu vanhentuneen tekniikan käyttämisestä jo vuosia.

Salo kritisoi VR:n paikanvaraussysteemiä Twitterissä alkuvuodesta 2016.

Hänen jo samana vuonna ohjelmoimansa lisäosa paitsi poistaa Flashin, myös esittää kerralla koko junan paikkatilanteen yksittäisten vaunujen sijaan. Salon koodi otettiin äskettäin käyttöön VR:n lippukaupassa VR:n aloitteesta.

– Heillä on ollut pitkään meneillään verkkosivujen uudistusprojekti, ja arvelen, että se vähän venähti. Sitten he katsoivat, että ehkä tästä voisi olla iloa lyhyellä aikavälillä, Salo pohtii IS Digitodaylle.

Tamperelainen Tuomas Salo koodasi puhdetyönään VR:lle paikanvarausjärjestelmän.

Tuomas Salo koodasi keinon flashittomaan paikanvaraukseen omaksi huvikseen ja julkaisi sen avoimena lähdekoodina (Github-linkki) kaikille halukkaille. Hän ei pitänyt todennäköisenä, että VR pyytäisi sitä osaksi sivujaan. Hän arvioi kuluttaneensa ratkaisunsa parissa aikaa usean viikon työtuntien edestä.

Mitä se kertoo, että Salolta onnistui Flashin nujertaminen, mutta VR ei ole pystynyt samaan vuosien työstä huolimatta? Salo on varovainen sanoissaan, mutta huomauttaa oman työnsä olleen vain osa tuotantokäytössä vaadittavaa ratkaisua, johon kuuluu myös kattava testaaminen ja tuki eri kielille ja ympäristöille.

– Luulen että heillä on jopa vuosikymmenten taakka vanhoista ja kankeista taustajärjestelmistä. Näin usein on laajoissa järjestelmissä, Salo aprikoi VR:n haasteita.

– Heillä on luultavasti olleet prioriteetit jossain muualla.

Salon tekemä palikka on väliaikainen ratkaisu VR:n suuremman sivuremontin odottaessa vielä valmistumistaan. Junayhtiön mukaan Flash elää lippukaupassa vielä paikoin: Jos matkustajia on useampia tai jos käytössä on Internet Explorer -selain. Flashia tarvitaan myös Pietarin-matkan yhteydessä.

VR kertoi Twitterissä palkitsevansa Salon autojunapaketilla Lappiin ja tekevänsä Salon ehdotuksesta lahjoituksen Greenpeacen ilmastotyöhön.

Muokkaus klo 10.29: Virheellinen twiitti korvattu oikealla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?