Huijaus Facebookissa käyttää Sipe Santapukkia keulakuvanaan – sivusto yrittää huijata rahoja myös Juha Tapion nimissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Sipe Santapukki joutui nettihuijauksen keulakuvaksi: ”Kyllähän tuo vit***aa”

Facebookissa kiertää huijausviestejä, joissa ihmisiä houkutellaan satoja euroja maksavaan virtuaaliseen valuuttakauppaan. Sipe Santapukki ja Juha Tapio on valjastettu huijausten mannekiineiksi.

Sipe Santapukin nimellä ja kasvoilla levitetään huijausartikkeleja Facebookissa. Vaikka asiasta on ilmoitettu Facebookille, palvelu ei ole poistanut ilmoituksia.

5.9.2019 11:58

Voice of Finlandin valmentajana toimiva Apulannan rumpali Sipe Santapukki on joutunut Facebookissa mainostettavan virtuaalivaluuttahuijauksen keulakuvaksi. Yhteisöpalvelussa on kiertänyt yli kahden viikon ajan mainoksia, joissa ”Santapukki tekee suorassa lähetyksessä paljastuksen siitä, kuinka paljon rahaa hän tienaa, minkä seurauksena ohjelma yritettiin lopettaa kesken”.

Mainoksina ostetut Facebook-päivitykset vievät väärennetyille verkkosivuille, joilla on tekaistuja uutisartikkeleita Ylen, Ilta-Sanomien ja Taloussanomien ulkoasulla.

Valeuutisessa mainostetaan Libra Profit -nimistä kaupankäyntiohjelmaa virtuaalivaluutoille. Santapukin suuhun on istutettu väite, että hän tienaisi ohjelmalla kymmeniä tuhansia euroja päivittäin.

Valuuttakaupan todellisuutta ei ole mahdollista vahvistaa. Valheellisen mainonnan perusteella kyse on kuitenkin suurella todennäköisyydellä puhtaasta huijauksesta. ”Kaupankäyntiohjelmaan” liittyminen maksaa vähintään 300 euroa.

Sipe Santapukin kasvoilla varustettu valeuutinen on verkossa ainakin Ylen ja Taloussanomien nimissä.

Sosiaalista mediaa itse vain vähän käyttävä Santapukki kertoo Ilta-Sanomille kuulleensa huijauksesta bändin faneilta runsaat kaksi viikkoa sitten.

Apulannan toimistolta reklamoitiin huijauksista Facebookille saman tien. Huijausmainokset eivät ole tästä huolimatta kadonneet.

– Kyllähän tuo vituttaa, mutta minkäs teet? Maailman suurimpiin yhtiöihin kuuluvan firman prioriteettilistan kärjessä ei varmasti ole siihen puuttuminen, että suomalaisen rokkibändin rumpalin naamaa käytetään väärin, Santapukki sanoo.

Santapukin mukaan Apulannan faniyhteisö on asiasta tietoinen ja on jakanut varoituksia sosiaalisessa mediassa. Rumpali ei itse ole kuullut, että kukaan olisi narahtanut huijaukseen.

– Minulla ei ole tietoa asiasta. Todennäköisesti jollekin on kuitenkin valitettavasti näin käynyt. Ei tämmöisiä muuten väsättäisi. Tässä on vaikea tehdä muuta kuin luottaa ihmisten medialuku – tai sosiaalisen median – lukutaitoon, millaista se sitten ikinä onkaan, Santapukki sanoo.

Sipe Santapukin lisäksi huijauksia kiertää tällä hetkellä myös Juha Tapion nimissä. Huijaus on hyvin samankaltainen kuin Santapukin tapauksessa.

Juha Tapio on pantu nettihuijauksissa mainostamaan Bitcoin Code -nimistä väitettyä sijoitusalustaa virtuaalivaluutoille. Kenenkään ei pitäisi sijoittaa siihen rahojaan.

Keväällä vastaavanlaisia huijauksia tehtiin Matti Röngän ja Antti Herlinin nimiä käyttäen.

Julkisuuden henkilöitä tai ”shokkiuutisia” hyödyntäviä huijauksia on nähty Facebookissa useamman vuoden ajan. Yhteisöpalvelu ei ole kuitenkaan karsinut niitä pois.

Facebook ei ole vastannut Ilta-Sanomien esittämiin kysymyksiin asiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?