Apple pyytää käyttäjiltään anteeksi: ”Emme yltäneet ihanteisiimme”

Julkaistu:

Apple
Apple ei enää oletusarvoisesti kuuntele käyttäjien Sirille puhumia asioita.
Amerikkalainen teknologiayhtiö Apple pyytää anteeksi digiavustaja Sirille puhuttujen komentojen antamista ihmisten kuunneltaviksi. Yhtiö julkaisi lausunnon, josta uutisoi muun muassa The Verge.

– Selvityksemme perusteella tajuamme, että emme ole täysin yltäneet korkeisiin ihanteisiimme ja sitä pyydämme anteeksi, Apple toteaa.

Apple sanoo, että se ei jatkossa enää oletuksena säilytä äänitallenteita Sirin käytöstä. Yhtiö jatkaa tietokoneella luotujen puhtaaksikirjoitusten käyttöä Sirin parantamiseksi. Käyttäjät voivat kuitenkin halutessaan antaa luvan ääninäytteidensä kuunteluun. Luvan voi evätä koska tahansa myöhemmin.

Apple korostaa, että vain sen omat työntekijät saavat kuunnella Siri-nauhoitteita käyttäjien niin salliessa. Rivien välistä on luettavissa, että Apple ei ilmeisesti enää anna ääninäytteitä ulkopuolisten kumppanien kuunneltaviksi.

Apple myös lupaa hävittää kaikki äänitallenteet, joiden tulkitaan syntyneen vahingossa. Kaikki tämä tulee mahdolliseksi myöhemmin syksyllä ohjelmistopäivityksen yhteydessä.

Se, että ihmiset kuuntelevat digiavustajien tekemiä tallenteita, on huomattavasti Applea laajempi käytäntö, jossa useat teknologiayhtiöt Googlea, Amazonia ja Facebookia myöten ovat käyttäneet aitoja nauhoitteita tekoälyavustajiensa kouluttamiseen.

Vain hyvin pieni osa näytteistä koskaan päätyy muiden korviin, mutta seassa on silti ollut runsaasti erittäin arkaluonteista materiaalia. Ongelmana ovat olleet etenkin digiavustajien vahingossa nauhoittamat puheenpätkät.
Google keskeytti samankaltaisen kuuntelunsa Euroopan unionissa toistaiseksi, kun taas Microsoft sanoi jatkavansa kuuntelua, mutta tekevänsä sen entistä selvemmäksi tietosuojalausekkeessaan.
Suomalainen tietosuoja-asiantuntija on esittänyt keinotekoisia ääninäytteitä käytettäviksi tekoälyavustajien kehittämiseen, jotta oikeiden näytteiden käyttämisestä voitaisiin luopua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt