Huawei sai jatkoajan, mutta pakotteet laajenivat – kiinalaiset parahtivat äänekkäästi

Julkaistu:

Huawei
USA lykkäsi pakotteita 90 vuorokaudella, mutta laajensi pakotelistaa. Huawei protestoi päätöstä vastaan voimakkaasti.
Yhdysvaltain kauppaministeriö antoi eilen Suomen aikaa kiinalaisyhtiö Huaweille jatkoaikaa kaupankäyntiin amerikkalaisyritysten kanssa. Yhtiöön kohdistuvia rajoituksia lykättiin 90 vuorokaudella eteenpäin. Seuraavan kerran pakotteet ovat katkolla marraskuun 19. päivän tienoilla.

USA:n kauppaministeri Wilbur Ross perusteli jatkoaikaa useiden amerikkalaisten teknologiayhtiöiden riippuvuudella Huaweista.

– Annamme näille yhtiöille hieman lisäaikaa irrottautua Huaweista, Ross sanoi Fox Newsin haastattelussa.

Pakotteiden lykkäämisen ohella ministeriö lisäsi 46 Huawein tytäryhtiötä mustalle listalleen. Jos pakotteet astuvat voimaan, myös nämä yhtiöt ovat joutuvat kaupankäyntirajoitusten alle.

USA on perustellut pakotteita muun muassa kansallisella turvallisuudella sekä Huawein kaupankäynnillä Iranin kanssa. Toisaalta presidentti Donald Trump antanut ymmärtää, että Huawein asema voisi ratketa osana suurempaa sopua Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.

Itsensä kauppasodan uhrina näkevä Huawei reagoi Yhdysvaltain päätökseen voimakkaasti ja vaati ”epäoikeudenmukaisen kohtelun” lopettamista.

– Vastustamme Yhdysvaltain kauppaministeriön päätöstä lisätä 46 Huawein tytäryhtiötä vientikieltolistalle. On selvää, että nyt tehty päätös on poliittisesti motivoitunut, eikä sillä ole mitään tekemistä kansallisen turvallisuuden kanssa. Nämä toimet rikkovat vapaiden markkinoiden kilpailun perusperiaatteita. Ne eivät ole kenenkään etujen mukaisia, mukaan lukien yhdysvaltalaiset yritykset, Huawei sanoi lausunnossaan.

Huawein mukaan USA:n päätöksellä ei ole olennaista vaikutusta sen liiketoimintaan millään tavoin. Kiinalaisyritys sanoi jatkavansa tuotteidensa kehittämistä ja tarjoamista maailmanlaajuisesti.

Huawei kehittää parhaillaan omaa HarmonyOS-käyttöjärjestelmäänsä, jota voidaan käyttää tarvittaessa puhelimissa korvaamaan Googlen Android. Tällöin kuluttajat eivät kuitenkaan pääsisi käsiksi Googlen palveluihin nykyisellä tavalla.

Bloombergin mukaan mukaan amerikkalaisten alihankkijoiden menettäminen ja Googlen Androidin menettäminen johtaisi usean Huawein tuoteperheen kasvun hyytymiseen ja jopa niiden lakkauttamiseen.

Jos pakotteet astuvat voimaan, ne vaikuttavat Huawein tuleviin tuotteisiin. Nyt kuluttajilla ja kaupoissa olevat puhelimet ja muut laitteet jatkavat toimintaansa normaalisti elinkaarensa loppuun asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt