Huawei saamassa jatkoaikaa USA:lta – jännitys säilyy viime hetkiin asti

Julkaistu:

Huawei
Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvaltojen pitäisi tänään ilmoittaa 90 päivän jatkoajasta Huaweille. Tilanne voi silti muuttua vielä tämän päivän aikana.
Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi joutunut kiinalainen teknologiajätti Huawei on saamassa USA:n kauppaministeriöltä 90 päivän jatkoajan kaupankäyntiin amerikkalaisyritysten kanssa, kertoo Reuters lähteisiinsä perustuen.

Asiaa ei ole vielä julkistettu virallisesti.

Jatkoajasta käytetään nimitystä ”väliaikainen yleinen lupa” (temporary general license) ja se antaisi Huawein ostaa tuotteita ja palveluita amerikkalaisyrityksiltä kolmen kuukauden lisäajan verran.

90 päivän jatkoaika on samanmittainen kuin toukokuussa asetettu siirtymäaika, jolloin Huawei joutui ministeriön mustalle listalle. Tuo lupa umpeutuu tänään 19. elokuuta.

Tilanteen epämääräisyyttä kuvaa se, että Reutersin lähteet kertovat, että täyskäännös luvan myöntämisessä on mahdollinen vielä tämän vuorokauden aikana. Asia on varma vasta sen julkistamisen myötä.

Mikäli Huawei ei saa jatkoaikaa, se ei saa enää ostaa vapaasti amerikkalaisyritysten tuotteita. Tämä vaikuttaisi muun muassa puhelinten valmistukseen komponenttien sekä Googlen Android-käyttöjärjestelmän muodossa.

Huawein vuonna 2018 tekemistä 18 miljardin dollarin arvoisista komponenttiostoksista 11 miljardia oli amerikkalaisyrityksiltä.

Monet amerikkalaisyritykset, esimerkiksi Google, ovat toimineet aktiivisesti boikotin purkamiseksi. Yksi Googlen motiiveista on yhtiön halu puolustaa pitkälti sen käsissä olevaa Android-käyttöjärjestelmää. Huawei on ilmoittanut kehittävänsä omaa HarmonyOS-käyttöjärjestelmäänsä, jota voisi käyttää myös puhelimissa.
Jos jatkoaika peruttaisiin viime hetkillä, kaikki nykyiset Huawei- ja Honor-puhelimet saisivat kuitenkin ohjelmistopäivityksiä ja jatkaisivat kuitenkin toimintaansa normaalisti elinkaarensa loppuun asti. Uusien puhelinmallien julkaisu länsimaissa olisi kuitenkin vaikeaa.

Reutersin lähteiden mukaan maiden presidentit Donald Trump ja Xi Jinping keskustelevat Huaweista puhelimitse ensi viikonloppuna. Kiinalaisyhtiö on maiden välisen kauppasodan keskipisteessä.

Yhdysvaltain antamat viestit Huaweista ovat olleet ristiriitaisia. Yhtiön on samaan aikaan sanottu muodostavan turvariskin, mutta samaan aikaan tilanne voisi olla ratkaistavissa osana maiden välistä ”diiliä”. Yksi pakotteiden syistä on Huawein Iranin kanssa käymä kauppa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt