Windowsin kestovitsi katosi: Leikepöytä heräsi eloon

Julkaistu:

Digivinkit
Vuosikaudet Windowsissa harmittanut piirre on historiaa, kiitos äskettäisen suurpäivityksen.
Windowsin leikepöytä on perinteisesti tarkoittanut, että voit kopioida tai leikata vaikkapa asiakirjan tekstiä tai kuvia vain yhden kappaleen kerrallaan. Tämä kuitenkin muuttui hiljattain Windows 10:n suurpäivityksen October 2018 Updaten myötä, PC Magazine kirjoitti.

Uusittu leikepöytä ei ollut automaattisesti päällä, kun IS Digitoday tarkisti Windowsin asetukset. Jos sinulla on October 2018 Update (versio 1809), voit kytkeä uuden leikepöydän päälle. Windowsin version näet painamalla Windowsin aloitusnappia hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Järjestelmä. Selaa sivua hieman alaspäin. Versio ilmoitetaan neljällä numerolla Windowsin määritykset -otsakkeen alla.

Leikepöytä aktivoidaan Windowsin asetuksista. Paina Windowsin vasemman alalaidan suurennuslasia, ja ala kirjoittaa avautuvaan hakukenttään leikepöytä-sanaa. Saat nopeasti ehdotuksen nimeltä Leikepöydän asetukset. Klikkaa sitä ja sitten siirrä Leikepöydän historia -liukukytkin päälle.

Kun nyt kopioit tai leikkaat tekstiä tai vaikka hyperlinkkejä, saat kaikki nämä leikepöydälle siirretyt asiat näkyviin painamalla näppäimistön Windows-nappia yhdessä V-painikkeen kanssa. Listalla näkyvän leikkeen klikkaaminen hiiren ykköspainikkeella liimaa sen saman tien asiakirjaan, jos sellainen on avoinna.

Samassa listassa on painikkeet historian tyhjentämiseksi ja yksittäisten leikkeiden kiinnittämiseksi niin, että ne eivät katoa tietokoneen seuraavan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

Jaa leikkeet muihin laitteisiisi

Leikepöydän asetusvalikossa on myös optio nimeltä Synkronoi eri laitteisiin. Sen kytkeminen päälle tarkoittaa, että yhdellä Windows 10 -laitteella leikepöydälle siirretyt tiedot ovat käytettävissä myös käyttäjän muilla Windows 10 -laitteilla, kunhan niissä on käännetty samat namiskat päälle. Tällöin yhden koneen leikkeet näkyvät myös toisella koneella, kun siinä painaa Windows-painike + V -näppäinyhdistelmää.

Synkronoinnissa on kaksi asetusta. Ensimmäinen niistä huolehtii leikkeiden automaattisesta jakamisesta laitteiden kesken. Jälkimmäinen jättää käyttäjän harkintaan, mitkä leikkeet jaetaan ja mitkä ei.

Tietosuojaansa vaalivien kannattaa huomioida, että synkronoinnissa leikepöydän sisältö jaetaan ensin Microsoftin kanssa, jotta se olisi käytettävissä muissa laitteissa. Ei ole välitöntä syytä ajatella, että Microsoft käyttäisi tietoja väärin, mutta yhtiön käytös Valokuvat-sovelluksensa kasvontunnistuksen kanssa ei auttanut luottamuksen rakentamisessa.

Leikepöydän uudistus tuli allekirjoittaneellekin yllätyksenä. Äskettäin jopa suosittelimme Windowsin kylkeen apuohjelmaa nimeltä Ditto, joka osaa niin ikään kerätä kopioidut tiedot kattavasti leikepöydälle.
Voimme silti edelleen suositella Dittoa, sillä se osaa joitakin jippoja joihin edes Windowsin uudistettu leikepöytä ei pysty. Dittolla voi esimerkiksi kopioida tai leikata talteen kokonaisia tiedostoja vaikkapa Windowsin Resurssienhallinnassa. Lisäksi Ditto mahdollistaa leikkeiden organisoinnin ja helpon hakemisen avainsanoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt