Huumekauppoja, lääkärikeskusteluja, seksiä... iPhonen vahinkoäänitykset voivat päätyä vieraisiin korviin

Julkaistu:

Apple
Siri saattaa väittää kuuntelevansa vain pyydettäessä. Toisin kuitenkin on, ja käyttäjien puheita päätyy vieraiden ihmisten korviin, The Guardian kirjoittaa.
Älylaitteille puhuminen on viime aikoina puhuttanut, koska pieni osa ääninäytteistä päätyy vieraisiin korviin. Nyt The Guardian kertoo Applen harjoittamasta samanlaisesta kuuntelusta, joka kohdistuu yhtiön mukaan alle yhteen prosenttiin Siri-avustajalle tehdyistä kyselyistä.

The Guardianille tietoja vuotanut henkilö kertoo kuuntelevansa Siri-komentoja työkseen. Ääninäytteitä analysoidaan Sirin parantamiseksi, mutta työntekijän korviin kantautuu myös useita vahingossa tallennettuja pätkiä. Joukossa on muun muassa seksiä, huumekauppoja ja lääkärin ja potilaan välisiä keskusteluja.

Työntekijä on raivoissaan Siriin ohjelmoidusta vastauksesta, kun siltä kysyy kuuntelusta. Siri sanoo kuuntelevansa vain, kun sille puhutaan. Työntekijän mukaan vastaus on täysin valheellinen ottaen huomioon virheaktivointien määrän.

Sirille tahallaan tai tahattomasti puhuttujen asioiden päätyminen ulkopuolisten korviin ei ole uusi tieto. Applen on tiedetty harrastavan tätä samoin kuin esimerkiksi Google ja Amazon.
Apple kuitenkin poikkeaa kilpailijoistaan siinä, että se ei anna käyttäjälle mahdollisuutta rajoittaa nauhoitustensa käyttöä, ellei Siriä sitten sulje kokonaan. Muissa tapauksissa on katsottu ongelmalliseksi, että käyttäjille ei edes selvästi kerrota kuuntelusta palvelujen tietosuojalausekkeissa.
The Guardianin mukaan myöskään Apple ei selvästi kerro käyttäjilleen, että heidän puheitaan voi kantautua muiden ihmisten kuunneltaviksi.

Applen mukaan käyttäjien ääninäytteitä ei yhdistetä heidän Apple ID -tunnukseensa, ja näytteitä kuuntelevat ihmiset ovat sitoutuneet ankariin vaatimuksiin tietojen luottamuksellisuudesta. Nimettömänä puhuneen työntekijän mukaan näytteistä voi kuitenkin eri tapauksissa päätellä puhujan henkilöllisyyden.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt