Facebookille miljardien sakot käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta – yhtiön toiminta tiukempaan valvontaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Facebookille miljardien sakot käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta – yhtiön toiminta tiukempaan valvontaan

Facebookin hallitukseen tulee riippumaton valiokunta valvomaan tietosuojakäytäntöjä.

Yhdysvaltojen kauppakomission FTC:n puheenjohtaja Joe Simons kertoi eilen Facebookin kanssa tehdystä sopimuksesta, johon sisältyy ennätyksellisen suuri viiden miljardin dollarin sakkomaksu.­

25.7.2019 8:10

Yhteisöpalvelu Facebook on sopinut maksavansa Yhdysvalloissa viiden miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron sakon käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta.

Yhdysvaltojen liittovaltion kauppakomissio (FTC) julkisti sakon keskiviikkona ja kertoi, että kyseessä on kaikkien aikojen suurin sakko kuluttajien yksityisyyden loukkaamisesta.

Kauppakomission kanssa tehty sopimus edellyttää, että Facebookin hallitukseen muodostetaan uusi, riippumaton valiokunta valvomaan yhtiön tietosuojakäytäntöjä. Lisäksi Facebookin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin täytyy varmistaa, että yhtiö noudattaa uusia tietosuojarajoituksia.

Viisijäseninen kauppakomissio hyväksyi Facebookin viiden miljardin dollarin sakon äänin 3–2 republikaanienemmistön äänillä. Komission kaksi demokraattijäsentä pitivät sakkoa riittämättömänä ja katsoivat, että sopimus tuo liian vähän muutoksia käyttäjien tietojen keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sopimus muuttaa vain niukasti Facebookin tietojen keräämisen käytäntöjä, jotka ovat yhtiön liiketoimintamallin ytimessä.

Tutkinta alkoi yli vuosi sitten

FTC alkoi tutkia Facebookin toimia yli vuosi sitten, kun paljastui, että yritys oli luovuttanut luvattomasti kymmenien miljoonien käyttäjien tietoja brittiläiselle Cambridge Analytica -yhtiölle. Vuodon jälkeen on paljastunut myös muita tapauksia, joissa Facebookia on syytetty palvelunsa käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta ja käyttäjätietojen suojelemisen laiminlyönneistä.

Yhdysvaltalaiset viestimet olivat kertoneet Facebookin jättisakosta jo aiemmin heinäkuussa lähteidensä tietoihin perustuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?