Googlelle jättisakot ihmisten tietojen keräämisestä kaduilla kiertävistä autoista – uhreille ei korvauksia

Julkaistu:

Google
Google selviää vähällä kauan sitten tapahtuneesta, mutta merkittävästä tietojen salakuunteluskandaalista.
Googlella on Maps-niminen karttapalvelu. Hyvin monessa tapauksessa sen yksittäisiä katuja pääsee katsomaan ikään kuin olisi itse paikan päällä. Nämä ovat Street View -valokuvia ja ne on napattu Googlen ympäri maailmaa kiertävillä autoilla. Viime vuosikymmenellä autot kuitenkin tekivät muutakin kuin ottivat valokuvia.

Google keräsi kuvausautoillaan enemmän tai vähemmän tahallisesti tietoa miljoonilta ihmisiltä tunkeutuen heidän avoimiin wifi-verkkoihinsa. Yhtiölle päätyi esimerkiksi sähköposteja ja jopa salasanoja. Seurauksena oli valtava jupakka, jota puitiin aina viime perjantaihin asti.

Lue lisää:
Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että Yhdysvalloissa käydyssä käräjöinnissä on nyt päädytty sopuratkaisuun, joka vielä odottaa sanfranciscolaisen tuomarin lopullista siunausta. Googlen on määrä maksaa 13 miljoonaa dollaria, josta vain osa päätyy lakimiespalkkioiden ja muiden kulujen jälkeen valituille tietosuojajärjestöille. Itse uhrit eivät saa mitään lukuun ottamatta 20 henkilöä, jotka olivat mukana ryhmäkanteessa.

Vuonna 2010 alkanut kiista uhkasi alun perin maksaa Googlelle miljardeja. 13 miljoonaa dollaria, eli noin 11,6 miljoonaa euroa vastaa alle kuudesosaa Googlen emoyhtiön Alphabetin yhden päivän nettotuloista. Toiveena on kuitenkin, että sovinto toimii pelotteena tulevaisuuden varalta.

Google myös lupaa tuhota kaikki sen hallussa yhä olevat wifi-verkoista kerätyt tiedot ja sitoutuu opettamaan ihmisiä yksityisyytensä suojelemisesta internetissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt